APEL VLADI

Ina: Zaustavite rasprodaju našeg plina!

16.04.2014 u 10:29

Bionic
Reading

Čelništvo Ine uputila je javni poziv Vladi i ministru gospodarstva Ivanu Vrdoljaku da zaustave prisilnu prodaju Ininog plina iz skladišta Okoli. Tvrde kako bi to moglo nanijeti štetu tvrtci od 350 milijuna kuna

'Gubici prihoda, koji bi mogli dosegnuti iznos veći od 20 posto ulaganja u Hrvatskoj prošle godine, u velikoj će mjeri utjecati na INA-ina dostupna sredstva za ulaganja u Hrvatskoj i ugroziti velik broj radnih mjesta u Društvu. Vjerujemo da ni jedno ni drugo nije u interesu Vlade RH', ističe se u Ininom priopćenju.

U skladištu Okoli koje je u vlasništvu države ostalo je oko 200 milijuna kubičnih metara plina kojeg Ina nije uspjela prodati zbog blage zime i niske potrošnje.


Krajem zime dogodile su se promjene regulative vezane za tržište plina te od 1. travnja 2014. Ina i njezina tvrtka Prirodni plin prestaju biti zaduženi za opskrbu kućanstava, a tu ulogu preuzima HEP.

Vlada je isto tako svojom odlukom HEP-u dodijelila većinu kapaciteta skladišta i ujedno Ini naložila da proda svoje preostale količine.

Ina je zatražila da joj se ostavi potreban kapacitet skladišta, ali je državna tvrtka Podzemno skladište plina (PSP) to odbila.

'Svi ti faktori zajedno spriječili su INA-u da na uobičajen način povuče i proda velik dio svog plina, gotovo 200 milijuna kubičnih metara. Navedena količina plina usporediva je s godišnjom potrošnjom kućanstava u Gradu Zagrebu. PSP trenutno vrši prisilnu prodaju nepovučenih zaliha plina u vlasništvu INA-e, pozivajući se na primjenu najbolje europske prakse. Ovo ne samo da je štetno i nekorektno zbog manjka stvarne konkurencije za ove količine plina, već je gledajući iz perspektive opskrbe tržišta i usluge skladištenja i nepotrebno, jer se sve relevantne usluge drugim korisnicima skladišta mogu ispuniti i bez prisilne prodaje plina u vlasništvu INA-e', poručuju iz Ine.