REAKCIJA NA GREENPEACE

INA: S mjesta potonuća platforme uklonjene sve potencijalno onečišćujuće tvari

05.12.2023 u 20:06

Bionic
Reading

Iz Ine su u utorak reagirali na performans Greenpeacea, poručivši da transparentno izvještavaju nadležne institucije i javnost o poduzetim koracima vezano uz potonulu platformu Ivana D u Jadranu, da su s mjesta potonuća uklonjene sve potencijalno onečišćujuće tvari i nema opasnosti

Nekoliko aktivista Greenpeacea iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije ranije danas su ispred sjedišta Ine u Zagrebu postavili 6-metarsku skulptur Umjetnički grebe i izjavili da su nezadovoljni 'nebrigom i odugovlačenjem s uklanjanjem potonule platforme plinske Ivana D s dna Jadranskog mora'.

Reagirajući na navode Greenpeacea, iz Ine su večeras priopćili da kao odgovorna kompanija kontinuirano i transparentno izvještaju nadležne institucije i javnost o svim koracima koje poduzima vezano uz potonuće platforme Ivana D. Ističu da na toj lokaciji više ne postoji nikakva opasnost, ni za ljude, ni za okoliš.

Dodaju da su s mjesta potonuća platforme Ivana D uklonjene sve potencijalno onečišćujuće tvari, a krajem lipnja ove godine bušotina je trajno sanirana i stavljena u trajno sigurno stanje u skladu s najvišim standardima struke.

Na lokaciji je preostala samo čelična konstrukcija platforme oko koje je u zadnjih dvadeset godina razvijeno morsko stanište, a izvlačenjem platforme, to stanište u potpunosti bi se uništilo, kažu iz Ine.

  • +9
Performans Greenpeacea ispred zgrade INA-e u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

"Iskreno nas čudi inzistiranje Greenpeacea upravo na modelu sanacije konstrukcije platforme koji može imati najveći štetan učinak na živi svijet na ovoj lokaciji", dodaju .

U idućih nekoliko mjeseci nova sveobuhvatna studija utjecaja na okoliš

Podsjećaju da je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja 7. travnja 2023. donijelo Rješenje u kojem se traži provođenje daljnjeg postupka procjene utjecaja na okoliš metalne konstrukcije platforme.

"Tako se u idućih nekoliko mjeseci planira završiti nova sveobuhvatna studija utjecaja na okoliš, koja će u obzir uzeti obje mogućnosti - mogućnost vađenja olupine s biološkim obraštajem na kopno ili prenamjena u umjetni greben na morskom dnu. Navedena studija bit će osnova za provođenje postupka procjene utjecaja zahvata na okoliš u, okvirno, slijedećih godinu dana", ističu iz Ine.

  • +9
Prosvjed Greenpeacea ispred zgrade INA-e u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo

Bilo kakvo postupanje suprotno navedenom "bilo bi ishitreno i potencijalno bi rezultiralo nenadoknadivom štetom u podmorju Jadrana na ovom području", dodaje se u priopćenju.

Također, ocjenjuju iz Ine, to bi bilo protivno odredbama Zakona o zaštiti okoliša, vezanim za zahvate koji imaju znanstveno dokazanu ili pretpostavljenu vjerojatnost štetnog i trajno štetnog utjecaja na okoliš, a osobito na sastavnice okoliša – bioraznolikost i krajobraz. Napominju da je "zahvat izvlačenja konstrukcije platforme takav slučaj".

U priopćenju se zaključno ističe da će Ina "djelovati u skladu sa zakonskim okvirom te će postupiti u skladu s Rješenjem o procjeni utjecaja na okoliš u ovom predmetu".

Plinska platforma Ivana D je bila u pogonu od siječnja 2001., a potonula je u prosincu 2020. u sjevernom Jadranu. Nalazi se na dubini od 41 metra.