NALAZ REVIZIJE

Ina o spornoj nabavi nafte: Sve je čisto

26.03.2014 u 18:40

Bionic
Reading

Pet dana nakon što je javnost doznala da Uskok istražuje nabavu nafte u Ini, iz ove naftne kompanije odgovaraju kako je revizija koju je obavila 'međunarodno priznata' konzultantska tvrtka, pokazala kako je sve u najboljem redu. Prilažu i zaključke konzultanta

Uskok, zbog sumnji da je Ina plaćala naftu iznad tržišne cijene, istražuje detalje oko toga kako je nafta nabavljana od lipnja 2009. do prosinca prošle godine, odnosno u razdoblju u kojem je Inom upravljao mađarski strateški partner MOL.

Zatražen je detaljni uvid u dokumente, tko su bili dobavljači nafte te cijena po kojoj se nafta kupovala. Iz Ine su poslali zaključke koje je konzultant donio nakon detaljnog pregleda Ininog procesa nabave sirove nafte. 'Revizorsko izvješće o nabavi sirove nafte u 2012. i 2013. godini. provela je neovisna, međunarodno priznata, konzultantska tvrtka od prosinca 2013. do sredine veljače ove godine', kažu iz Ine.


Nezavisni neimenovani konzultant zaključio je da je proces nabave sirove nafte u Ini jasno dokumentiran i da nije pronašao nikakva odstupanja od procedura. 'Konzultant je utvrdio stopostotnu usklađenost s INA LODO (Lista ovlaštenja za donošenja odluka u Ini, d. d.) zahtjevima u pogledu odabira i odobrenja nabave sirove nafte', dodaju.

Utvrđena je i stopostotna usklađenost s uvjetima Janafa u pogledu promjena kvalitete i gubitaka volumena pri transportu Inine sirove nafte kroz Janafov terminal. Kažu da Ina plaća tržišnu vrijednost za uvoz sirove nafte, a odluka o zamjeni terminskog ugovora kupnjama kroz natječaje u 2013. je bila povoljna za Inu te da plaća tržišnu cijenu brodarskog prijevoza pri uvozu REB nafte. Konzultant je ustanovi i kako 'Ina prati najbolju industrijsku praksu za postavljanje LP-a te da je većina Ininog usklađivanja s procesom praćenja uspješnosti je u skladu s najboljom praksom.

U 2012. i 2013. godini Ina je gotovo ekskluzivno nabavljala sirovu naftu s tržišta Mediterana, dok je samo 25 tisuća tona nabavljano od MOL-a. Nabava od MOL-a ostvarena je u srpnju 2012. godine i predstavlja manje od jedan posto ukupno nabavljena sirove nafte te godine.