POTRAGA ZA NAFTOM

INA, ENI, OMV, Marathon OIL i Medoilgas bušit će u Jadranu

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 02.01.2015 13:30
  • Objavljeno 02.01.2015 u 13:30
naftna platforma

naftna platforma

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: iStockphoto

Dozvolu za istraživanje i eksplataciju ugljikovodika na deset istražnih prostora na Jadranu dobilo je pet kompanija - Marathon Oil, OMV, Eni, Medoilgas i Ina, izvijestio je u petak ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak

Procijenjena vrijednost investicijskih planova u istražne radnje kojima su se kompanije nadmetale je četiri milijarde kuna.

Konačni zakonski rok za potpisivanje ugovora je tri mjeseca od izdavanja dozvola, točnije 2. travnja.

Odluku o dodjeli deset dozvola za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na Jadranu donijela je u petak Vlada na zatvorenom dijelu sjednice.

Odluka je donesena nakon prvog javnog nadmetanja za istraživanje i eksplataciju na Jadranu, koje je zaključeno 3. studenoga, a na koje su pristigle ponude ukupno šest kompanija za 15 istražnih prostora.

Konzorcij ponuditelja Marathon Oil i OMV dobio je dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na sedam istražnih prostora. Dodijeljeni istražni prostori su Sjeverni Jadran 8, Srednji Jadran 10, Srednji Jadran 11, Srednji Jadran 22, Srednji Jadran 23, Južni Jadran 28.

ENI i Medoilgas  dobili su dozvolu za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika na jednom istražnom prostoru, Srednji Jadran 9.

INA - Industrija nafre d.d. dobila je dozvolu na dva istražna prostora, Južni Jadran 25 i Južni Jadran 26.

Samo je jedna kompanija od šest koje su javile na natječaj za Jadran, odbijena, ali o kome se radi neće biti niti objavljeno.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!