NA POTEZU VISIA CROATICA

Imunološki zavod ipak dobiva na čuvanje matične serije virusa

24.06.2015 u 12:04

Bionic
Reading

Matične serije virusa koje je proizveo Imunološki zavod čuvat će sam Imunološki zavod, odlučila je Vlada na sjednici u Banskim dvorima, čime su stvorene pretpostavke za odlučivanje o ponudi inicijative Visia Croatica za preuzimanje Imunološkog zavoda

Virusi se daju Imunološkom zavodu na čuvanje bez prava otuđenja i opterećenja uz osiguranje djelotvornog sustava kvalitete, stoji u Vladinoj odluci.

'Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom povjereno je vršenje vlasničkih ovlasti u odnosu na državnu imovinu, pa se isti zadužuju za sklapanje ugovora o ostavi, to jest čuvanju državne imovine kojom će biti regulirana i naknada za čuvanje. Radi zaštite državnog vlasništva ograničava se i pravo pristupa matičnim serijama virusa na način da se istima može pristupiti samo uz prisutnost inspektora Ministarstva zdravlja', rekao je ministar zdravlja Siniša Varga

Inače, prije par tjedana u zadnji je tren spriječeno da Imunološki zavod ne ode u stečaj 1. srpnja. Saboru je, naime, usvojio novi Stečajni zakon po kojemu će se u tvrtkama s računom blokiranim dulje od 120 dana automatski pokrenuti stečaj.

Međutim, da Imunološki zavod ne bi završio u stečaju, a na što je upozorila oporba, prihvaćen je Vladin amandman po kojemu će se nova stečajna pravila primjenjivati tek od početka rujna ove godine.