ZASTUPNIK VLADAJUĆE NARODNE STRANKE

'Imenovanje katalonskih pritvorenika je provokacija'

19.05.2018 u 20:25

Bionic
Reading

Središnja španjolska vlada još se nije očitovala, no zastupnik vladajuće Narodne stranke nazvao je "provokacijom" odluku novoizabranog predsjednika vlade Katalonije da za ministre u subotu imenuje osobe u pritvoru ili egzilu.

Quim Torra u subotu je potpisao imenovanje 14 novih ministara među kojima su Jordi Turull i Josep Rull, pritvoreni pored Madrida, kao i Antoni Comín i Lluís Puig i Gordi koje je prošli tjedan belgijsko pravosuđe odbilo izručiti Španjolskoj.

Svi su optuženi za pobunu nakon što je 1. listopada organiziran referendum o nezavisnosti Katalonije suprotno odluci španjolskog Ustavnog suda te nakon što je 27. listopada u regionalnom parlamentu u Barceloni izglasano uspostavljanje republike Katalonije.

Središnja španjolska vlada još se nije očitovala nakon imenovanja u subotu, ali je najavljivala proteklih dana da će reagirati.

'U slučaju da netko od pritvorenih bude predložen za katalonskog ministra, sudac će biti taj koji se treba očitovati, no to se već dogodilo kada su videovezom htjeli imenovati jednog kandidata što nije bilo moguće', rekao je u petak glasnogovornik španjolske vlade i njezin ministar kulture, Íñigo Méndez de Vigo

„Jedan ministar ne može obnašati funkcije ako se nalazi u zatvoru, to nalaže zdrav razum“, rekao je Méndez de Vigo.

Zastupnik Narodne stranke u katalonskom parlamentu, Xavier García Albiol, rekao je u subotu da je imenovanje navedenih ministara ”provokacija” i “inzistiranje na svađi“.

Albiol je uvjeren da će španjolska vlada „dati adekvatan odgovor na taj izazov“.

Imenovanje novih ministara slijedilo je nakon što je Torra u ponedjeljak imenovan novim predsjednikom vlade.

Time je Katalonija, gdje živi 7,5 milijuna stanovnika, dobila vladu pet i pol mjeseci nakon prijevremenih parlamentarnih izbora koje je sazvala španjolska vlada. Od kada je smijenio prošlu vladu, Madrid gotovo sedam mjeseci izravno upravlja Katalonijom u kojoj nastane 19 posto svih roba i usluga proizvedenih u Španjolskoj.

Bivši katalonski predsjednik vlade Carles Puigdemont u Njemačkoj čeka odluku o izručenju.

Torra, izabran uz potporu Puigdemonta, poručio je da želi dijalog sa španjolskom vladom i vladajućom Narodnom strankom desnog centra premijera Mariana Rajoya.

Time je zatražio ukidanje privremenog direktnog upravljanja iz Madrida. Istaknuo je da članak 155. španjolskog ustava, čijim je aktiviranjem Madrid preuzeo direktno upravljanje, neće biti uklonjen budu li počinjene nezakonite radnje u Kataloniji.

Puigdemont je na društvenim mrežama naveo da je riječ o „modernoj vladi za modernu zemlju, u službi modernog društva, otvorenog i europskog. „Čestitam novoj vladi“, naglasio je.

Turull i Rull, predloženi za ministre, poručili su preko Twittera kako prihvaćaju imenovanje u cilju daljnjeg „služenja svim Kataloncima“. Slično je poručio i Comín iz Bruxellesa.