BITAN POMAK NAPRIJED

Imenovana prva žena glavna urednica u Saudijskoj Arabiji

20.02.2014 u 10:31

Bionic
Reading

Kada se govori o pravima žena, Saudijska Arabija jedna je od onih zemalja koju redovito prozivaju svjetske organizacije za ljudska prava. No upravo iz te zemlje stiže vijest da je u listu Saudi Gazette imenovana prva žena glavna urednica u zemlji, prenosi Guardian

Somayya Jabarti tako je postala prva žena glavna urednica novina u Saudijskoj Arabiji nakon što je u listu Saudi Gazette, koji izlazi na engleskom jeziku, a sjedište mu je u gradu Džedi, obavljala dužnost zamjenice glavnog urednika. 'Budući da sam prva Saudijka na mjestu glavne urednice, odgovornost je dvostruka', izjavila je Jabarti za Al Arabiya News.

Dodala je da je među dvadesetak novinara redakcije samo tri muškarca, no zato vodeće uredničke pozicije drže uglavnom muškarci. 'Većina naših novinara su žene – ne zato što smo pristrani prema ženama. Više je žena zainteresiranih za posao novinara', objasnila je u intervjuu te zaključila: 'Uspjeh neće biti potpun dok ne vidim svoje kolegice Saudijke kako preuzimaju vodeće pozicije u medijima.' Somayya Jabarti inače ima dugo iskustvo rada u medijima, a prije rada u Saudi Gazetteu, bila je izvršna urednica u konkurentskom listu Arab Newsu.

Sada već bivši glavni urednik lista, Khaled Almaeena, napisao je u članku da odluka nije donesena 'na temelju spola, već zasluge' te ju je opisao kao 'predanu i odlučnu' novinarku.

Među brojnim reakcijama na imenovanje Jabbarti na društvenim mrežama spomenut je zanimljiv paradoks da odsad može voditi novine, no i dalje joj nije dozvoljeno voziti automobil. Kako podsjeća Amnesty International, Saudijska Arabija jedina je zemlja na svijetu u kojoj ženama još uvijek nije dopušteno samostalno upravljati automobilom.