RADI SE O JAVNIM PODACIMA?

Imenik.hr objavio osobne podatke 43 tisuća građana

osobni podaci identitet

osobni podaci identitet

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Osobni podaci 43 tisuće građana, koji otkrivaju OIB, broj osobne iskaznice, datum rođenja i adresu, našli su se 25. veljače na internetu, što sada istražuje Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP), piše Jutarnji list

Podaci su se mogli pronaći na stranicama imenik.hr gdje ih je postavila tvrtka Imenik d.o.o, koja je podatke nakon pritužbi građana povukla. No dio podataka ipak je ostao spremljen u Googleovu spremniku, te će tamo biti dostupni još nekoliko tjedana.

Da su podaci osvanuli na internetu, Jutarnjem listu dojavila je Zagrepčanka M. K. koja je cijeli slučaj otkrila kada je svoje ime i prezime upisala na Google.

'Tko zna kako netko može iskoristiti te podatke, može doći i do materijalne štete. Ogorčena sam jer sam kontaktirala imenik.hr i tamo su mi bahato odbili ukloniti podatke, nakon čega sam ih prijavila AZOP-u. Pravnik iz agencije rekao mi je da će pokrenuti nadzor, te mi savjetovao da se obratim policiji', ispričala je M. K., koja je protiv tvrtke koja je objavila podatke podnijela i kaznenu prijavu.

U Imeniiku d.o.o. kažu, pak, da su podatke preuzeli sa sudskog registra Ministarstva pravosuđa te da se radi o javnim podacima.

'Imenik ništa ne preuzima niti obrađuje, već samo citira ono što je javno objavljeno. Na isti način funkcionira Google . telekomunikacijski operatori dužni su dostavljati pune adresne i telefonske podatke o poduzećima po odlukama HAKOM-a jer je tvrtka Imenik nositelj koncesije za centralni telefonski imenik u RH. Budući da su podaci o nazivima poduzeća i njihove djelatnosti često nepotpuni, logično je da ih se nadopuni onima iz javnih registara. Tko uopće ima pravo na javni podatak?' pita Toni Kutlić iz poduzeća Imenik d.o.o.

U Agenciji za zaštitu osobnih podataka kažu da su prijavu protiv tvrtke Imenik d.o.o. zaprimili te će po njoj postupiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi