U RALJAMA APSURDNIH ZAKONA

Imaju višak staža, a država im od mirovine otima 400 kn

Bionic
Reading

Desetak tisuća dalmatinskih umirovljenika koji su otišli u mirovinu s preko 40 godina radnog staža država financijski kažnjava jer istodobno nisu bili napunili 65 godina

Slučaj, u ime 10.302 oštećena sudruga, za Slobodnu Dalmaciju iznose Luka Marasović i Marko Hrgović. Obojica su sa sinjskog područja. Luka je iz Brnaza, a Marko iz Bitelića, no to i nije toliko važno, koliko to da Luka ima 64 godine, a Marko 62, te da im država od mirovine koja iznosi 3000 kuna svakog mjeseca uzima najmanje 400 kuna. I da to nikad ne namjerava vratiti. Dapače, do smrti će im uzimati njihov novac i nitko joj ništa ne može.

'Mi smo vam takozvani penalizirani umirovljenici, a to znači da primamo umanjenu mirovinu. Tako je bio odredio Zakon o mirovinskom osiguranju koji je za penzionere starije od 60 godina i s više od 41 godinom mirovinskog staža, kakvi smo i sami, naznačio da će dobivati mirovinu smanjenu 0,15 posto za svaki mjesec koji im nedostaje da bi bili u punoj starosnoj mirovini', objašnjava Marasović.

U punu (redovnu) mirovinu muškarci u Hrvatskoj za sada idu kad napune 65 godina i kad imaju najmanje 15 godina mirovinskog staža. Punu mirovinu, a to znači bez penalizacije, mogu međutim ostvariti i prije tog vremena, odnosno kad napune 60 godina života, ali samo pod uvjetom da imaju najmanje 41 godinu mirovinskog staža. A u tu kategoriju spadaju i junaci iz ove priče. Međutim u njihovu slučaju postoji kvaka, jer su otišli u mirovinu po starom zakonu koji predviđa penalizaciju dok ih novi zakon, u kojem nema spomena penalizacije, ne kači.

Ukratko, oni koji su po uvjetima od najmanje 60 godina i 41 godine mirovinskog staža otišli u penziju do 31. prosinca 2013. osuđeni su na doživotnu penalizaciju i uskraćivanje pune mirovine, a svi oni koji su se po tim istim uvjetima umirovili nakon 1. siječnja 2014, kad je na snagu stupio novi zakon, ne samo da neće biti oštećeni, nego će još biti nagrađeni od države s po 0,15 posto mirovinskog dodatka za svaki mjesec od 60. do 65. godine života.