JANŠA POBUDIO SUMNJE

Ima li u Sloveniji 'lijevog fašizma'?

12.02.2013 u 18:26

Bionic
Reading

Izraz 'lijevi fašizam', što ga je nedavno upotrijebio predsjednik slovenske vlade Janez Janša, izazvao je raspravu u slovenskoj javnosti, a pojedini stručnjaci smatraju kako on nije bez temelja

'Po svojim metodama krajnja ljevica i krajnja desnica uvijek su bile slične, u tom je smislu lijevi fašizam sasvim odgovarajući pojam', rekao je slovenski sociolog i politički analitičar Matej Makarovič u razgovoru za portal Slovenskog telekoma, blizak vladi.

'Takvi ekstremi postoje i u drugim demokracijama, ali je u Sloveniji problem visoki stupanj tolerancije', rekao je Makarovič. On je profesor na fakultetu za primijenjene društvene znanosti u Novoj Gorici, a i član Janšine Slovenske demokratske stranke (SDS) te tvrdi da je dio prosvjednika protiv vlade izmanipuliran, a manji dio nasilan i 'krajnje komunistički' usmjeren.

Janšin poziv da se treba suprotstaviti 'lijevom fašizmu', poslan njegovim simpatizerima okupljenima u prošli petak u Ljubljani, mnogi u Sloveniji međutim smatraju neprikladnim slovenskoj situaciji.

Izraz je 60-ih godina prošlog stoljeća upotrijebio njemački filozof Juergen Habermas za opis izvanparlamentarnih ljevičarskih militantnih skupina.

Neki Janšini politički suparnici tvrde da on time dodatno zaoštrava političke podjele, pa je i predsjednik države Borut Pahor početkom tjedna pozvao sve političare na odgovornost u izjavama, ne spominjući izravno Janšu. No, bilo je i prijedloga da Janšin govor pročita državno odvjetništvo, jer smatraju da u njemu postoje elementi govora mržnje i pozivanja na nasilje. Braniteljica ljudskih prava Zdenka Čebašek ocijenila je da su u njemu elementi koji se mogu tumačiti kao javno poticanje političkog neprijateljstva i netolerancije, što je suprotno ustavu.

Janšin je govor njegova stranka objavila u utorak na svojoj web stranici na engleskom jeziku, zato jer skupine koje ga smatraju spornim najavljuju da će ga internacionalizirati.

Janša je u govoru prosvjede protiv vladajućih elita i njegove vlade iz proteklih mjeseci prikazao kao nastojanje da na vlast ponovo dođu oni koji će prikriti 'pljačku' slovenskih banaka putem privatizacije nekadašnje društvene imovine u kojoj je podijeljeno sedam milijardi loših kredita.

Aludirajući da su 'tajkunsku' privatizaciju u Sloveniji proveli ljudi bliski nekadašnjoj komunističkoj partiji, Janša je u govoru slovenski tip kapitalizma zato nazvao 'drugarskim kapitalizmom', kojega je omogućila 'tranzicijska ljevica'.

Slovenski mediji ovih dana prenose i izjave analitičara i ekonomista koji smatraju da je riječ o političkim pojednostavljenjima. Neki od njih čak tvrde da je "tajkunsko" preuzimanje velikih kompanija u Sloveniji proces koji je obilježio i vrijeme prve Janšine vlade, koja je vodila državu od 2004. do 2008. godine.