TOMISLAV PANENIĆ

'Ilčić neprihvatljiv u Vladi; pozivamo Hrvatsku raste da bude mostobran kriminalu'

Ilčić Panenić

Ilčić Panenić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

Tomislav Panenić, saborski zastupnik Mosta, komentirao je razvoj događaja oko pokušaja formiranja Vlade te je pozvao koaliciju Hrvatska raste da im se priključi i 'bude mostobran kako se kriminalne radnje koje spominje Zoran Milanović ne bi ponavljale'. Predsjednik SDP-a prethodno je na presici ustvrdio da 'ovo postaje ne most, nego mostobran za povratak kriminalne organizacije'. Panenić je najavio da će Most spriječiti to da kompromitirani članovi Domoljubne koalicije budu u Vladi i tijelima vlasti, a Ladislava Ilčića proglasio je neprihvatljivim za zajedničku vladu

U izjavi za središnji Dnevnik HRT-a, Panenić je upitao zašto se koalicija Hrvatska raste ne bi priključila i bila uz one koji garantiraju da se kriminalne radnje neće ponavljati.

'Oni bi bili dodatni garant. Ako Milanović misli da Most nije jedinstven, možemo ga pozvati da obavi pojedinačne razgovore sa svakim od nas. Ponosni smo baš na to što smo Most nezavisnih pojedinaca, prema tome nemamo problema s tim da razgovara sa svakim pojedinačno. Most je jedinstven i ostajemo kod zajedničke odluke. Da smo htjeli fotelje, bilo bi nam najlakše ići upravo s koalicijom Hrvatska raste - gospodin Podolnjak bi prihvatio to da bude predsjednik Sabora, mi bismo se dogovorili za fotelje u Vladi i time bi davno naše muke bile riješene. No mi smo krenuli težim putem, a to je da kristalno jasno naznačimo koje su to reforme što ih tražimo', kazao je Panenić.

Panenić se oglasio i na televiziji N1 te je na pitanje zašto se Most odlučio za Domoljubnu koaliciju, iako njezini čelnici nisu izrijekom pristali ni na tripartitnu vladu ni na nestranačkog premijera, odgovorio da su po iščitavanju dokumenta 'dobili naznake da su prihvatili' ono što je tražio Most. Odbacio je Milanovićeve kritike da više nema ni riječi o reformama i da su se pregovori pretvorili u mostobran za povratak kriminalne organizacije na vlast.

'Mogli ste pratiti da smo obavili brojne pregovore o svim stajalištima i dobili smo odgovore od partnera i pisanim putem, a oni su javno objavljeni. Da ćemo prihvatiti prijedlog da se ponovno raspravlja o nečem o čemu se već raspravljalo - nećemo. Hoće li u novoj Vladi biti samo desna koalicija, to ovisi o g. Milanoviću i njegovim partnerima; vrata su im otvorena i ja ih ovim putem pozivam da donesu odluku.'

'Problematične osobe koje imaju problema s društvenim vrijednostima ne mogu biti naši partneri'

Mostu se prigovara i to da nije usporedio odgovore dviju koalicija jer se, recimo, po pitanju županija ne slažu s Domoljubnom koalicijom.

'Konkretno vezano za teritorijalni preustroj, tražili smo smanjenje jedinica regionalne i lokalne samouprave, a nije bio naznačen striktan broj, već da se kroz javnu raspravu i uključenje stručnjaka raspravi o tome. Možda ispada kao da u Domoljubnoj koaliciji nisu za ukidanje županija, ali iz njihovih odgovora jasno je da jesu', jasno je Paneniću.

Na objašnjenje Milanovića zašto ne želi u koaliciju s Domoljubnom koalicijom - a tehnički premijer rekao je da u njoj ima rasista i fašista, ljudi koji u uredu drže fotografije Ante Pavelića, onih koji imaju sporne stavove prema muslimanima - kazao je da su u Mostu jasno i glasno naveli da 'problematične osobe, one koje imaju problema s društvenim vrijednostima, ne mogu biti partneri' Mosta.

'No ne možemo osuđivati stranku zbog pojedinca. Spriječit ćemo to da kompromitirani članovi budu u Vladi i tijelima vlasti', najavio je.

Što misli, konkretno, o Ladislavu Ilčiću?

'On je sam sebi najveći problem i ne znam kako može nastaviti komunicirati. On je neprihvatljiv za zajedničku vladu', poručio je Panenić.

Zaključno, naveo je da se pregovori nastavljaju već sutra. 'Možemo reći da ćemo u idućih sedam do deset dana puno raditi i da ćemo do novih konzultacija dati prijedlog kako će se sastaviti nova Vlada', najavio je.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!