SLIČNOSTI I RAZLIKE

Igre ili igrice?

09.11.2010 u 10:00

Bionic
Reading

Uvredljivo je nekome tko na računalu igra igru Call of Duty Modern Warfare 2 ili bilo koju drugu reći da se igra (jer on to ne radi!) ili da igra igricu (jer igra i igrica nisu isto!), smatra naš fan na Facebooku. Zato nas je zamolio da damo odgovor na pitanje - koja je razlika između 'igrati se' i 'igrati neku igru'

Po mišljenju uredništva Gamereporta, ispravan termin je isključivo 'igra'. Usprkos tome, deminutiv 'igrica' se ipak provukao, pa čak i nametnuo pored pojma 'igra'. I to u sve pore našega društva, pa tako i u one novinarske.


Zašto je pojam 'igrica' kriv? Iz nekoliko razloga, a jedan od njih je njegovo podrijetlo. Ako se sjećate, prije dvadesetak i više godina kod nas su bile jako popularne one prijenosne, plastične 'igrice'. Pritom mislimo na jeftine LCD preteče prijenosnih konzola poput Nintendo Gameboya, na kojima ste mogli igrati samo jedan naslov. Međutim, ta se umanjenica iz nekog razloga prenijela i na ostatak proizvoda moderne digitalne zabave. U redu, no zašto to ne valja?

 

Ilustrirat ćemo vam primjerom. Kako bi zvučalo da umjesto 'film' kažemo 'filmić' ili umjesto 'knjiga' kažemo 'knjižica'? S time da pritom npr. mislimo na film Gospodar prstenova, a kod knjige se referiramo na, primjerice, Rat i mir. Zvuči ponižavajuće i obezvređujuće, zar ne? Ista je situacija i s igrama/igricama. Uistinu je pogrešno nešto proglasiti 'igricom' kada se ta ista 'igrica' razvija tri-četiri godine te se u nju potroši deset, dvadeset milijuna dolara. Još nešto, izraz 'igrica' je gotovo pa hrvatski kuriozitet, štoviše jezični endem! Kada ste čuli Amerikanca da kaže 'Little Game' ili ulovili Nijemca u izrazu 'Kleine spielle'??? 

 

Međutim, moramo biti oprezni i razjasniti još jednu stvar. Sasvim je u redu reći za neku igru s mobitela da je 'igrica'. Naime, tu je riječ o malim i kratkim igrama relativno niskog budžeta. Ali nazivati jedan Call of Duty: Black Ops s PC-ja ili Playstationa 3 'igricom' je jednostavno krivo. Ne moraju se oko toga lomiti nikakva koplja, ali je lijepo znati koji su pojmovi uvriježeni i prihvaćeni kod onih pravih, ozbiljnijih i nešto starijih gejmera. Stoga kada opet sretnete jednog takvog igrača, mirne ga duše upitajte: 'Jesi li danas igrao onu igru?'

 

To su 'igrice' - prethistorijske LCD prijenosne konzole, od kojih je i potekao taj pogrešni termin

 

Kako nešto ovakvo nazvati 'igricom'? Ne, to je velika i skupa - 'igra'!