POPIS STANOVNIŠTVA 2011.

IDS poziva - izjasnite se kao Istrijani

23.02.2011 u 14:35

Bionic
Reading

Klub mladih IDS-a predstavio je informativno-edukativnu kampanju Ja sam Istrijan/ka, kojom se, vele, promoviraju ljudska i građanska prava

'Ovom kampanjom želimo osvijestiti ljude da imaju pravo pri popisu stanovništva izjasniti se kako žele, potaknuti ih na konzumaciju tog prava te jamčiti pravo i mogućnost na izražavanje po vlastitom nahođenju', kazao je predsjednik Kluba mladih IDS-a Vili Rosnada.


Ističe da je kampanja usmjerena prvenstveno na mlade, s obzirom na to da su oni dobna skupina koja je najmanje upoznata sa svojim građanskim pravima. Stoga su njima prilagodili i komunikacijske kanale, pa će se u kampanji najviše koristiti društvene mreže, Facebook i YouTube, a najavljuju i skoro predstavljanje kampanje po svim istarskim gradovima.

'Prilikom popisa stanovništva delegirani popisivač ispitaniku će postaviti cijeli niz pitanja, a između ostalog i pitanje vezano za nacionalnu pripadnost. Ispitanik nije dužan odgovoriti na to pitanje, no ukoliko odgovori popisivač ima obavezu pribilježiti ga. Bitno je znati da ukoliko se ispitanik izjasni kao Istrijan, svrstava ga se u skupinu nacionalno neopredijeljenih, podskupina regionalno opredijeljen, za razliku od, primjerice, nacionalno opredijeljenih Jugoslavena, kojih je na zadnjem popisu bilo dvjestotinjak', pojasnio je Rosanda.

Najavljujući kampanju Ja sam Istrijan/ka, Klub mladih IDS-a istaknuo je da nije riječ o političkoj kampanji i pridobivanju glasača, već o upoznavanju građana s njihovim temeljnim ljudskim i građanskim pravom regionalnog opredjeljenja, koje im je zajamčeno i zakonom, na što ih je potaknuo sve veći broj mladih koji su se javljali s pitanjem mogu li se izjasniti kao Istrijani.