reciklaža terpentina

Ibuprofen i paracetamol od otpadaka papirne industrije: Stižu održivi lijekovi

10.07.2023 u 18:56

Bionic
Reading

Skupina znanstvenika uspjela je popularne lijekove proizvesti od recikliranih sirovina iz papirne industrije

Spašavanje života proizvodima farmaceutske industrije dosad nije baš išlo ruku pod ruku i s očuvanjem okoliša. Prema jednom istraživanju The Conversationa iz 2019. farmaceutske tvrtke proizvode više ugljičnog dioksida na milijun dolara od automobilske industrije - tržište je to koje proizvodi 28 posto manje od autoindustrije, ali za 13 posto više zagađuje okoliš.

Skupina znanstvenika sa Sveučilišta u Bathu u Ujedinjenom Kraljevstvu potencijalno je pronašla način kako da barem djelomično tome stane na kraj. U studiji objavljenoj u časopisu ChemSusChem, opisan je proces dobivanja ibuprofena i paracetamola iz terpentina, smole crnogoričnih drva i otpadnog nusproizvoda papirne industrije. Na godišnjoj se razini naime u toj industriji proizvode više od 350.000 tona otpadnog terpentina, koji bi se sad potencijalno mogao iskoristiti za proizvodnju lijekova, piše Engadget.

Većina farmaceutskih kompanija analgetike (i antipiretike) proizvodi iz kemijskih prekursora (spojeva koji sudjeluju u kemijskoj reakciji u kojoj nastaje drugi spoj) dobivenih iz sirove nafte. Nove znanstvene spoznaje upućuju na to da bi se terpentin mogao iskoristiti i za sintezu prekursora za beta-blokatore, salbutamola za inhaliranje kod astmatičara, ali i niz sredstava za čišćenje.

Osim što bi ovaj način sinteze tih lijekova bio ekološki prihvatljiviji, autori studije sugeriraju da bi se mogao pozitivno odraziti i na troškove lijekova jer terpentin nije pod geopolitičkim pritiscima poput nafte, pa s njim nema ni prostora za vrtoglave skokove cijena. Međutim, u ovoj fazi sami proces proizvodnje lijekova iz terpentina skuplji je nego onaj od sirove nafte, tako da zasad sigurno krajnji korisnici ne bi prošli jeftinije s održivim lijekovima.

Lijekovi Izvor: Profimedia / Autor: Viktor Cap / Panthermedia / Profimedia