OTVARANJE BUSHEHRA

IAEA traži od Irana uvid u nuklearni program

02.03.2009 u 15:51

Bionic
Reading

Glavni direktor Međunarodne agencija za atomsku energiju (IAEA) Muhamed ElBaradei u ponedjeljak je, otvarajući sastanak Vijeća guvernera te ustanove u Beču, od Irana zatražio da dopusti uvid u svoj prijeporni nuklearni program.

BEČ - Trideset i pet članica vijeća guvernera IAEA-e počelo je u ponedjeljak sastanak o iranskom i sirijskom nuklearnom programu.

Susret, koji bi mogao potrajati cijeli tjedan, obilježio je govor glavnog direktora Agencije Egipćanina Muhameda ElBaradeija.

Od Sirije je zatražio da bude transparentnija kad je riječ o navodnu postojanju tajnog nuklearnog reaktora koji je Izrael bombardirao 2007.

Kad su inspektori IAEA-e prošlog lipnja posjetili mjesto tog reaktora, Al-Kibar u Sirijskoj pustinji, našli su tragove prerađena urana za koje je ElBaradei kazao da nisu ostatci izraelskog streljiva, kako je Damask tvrdio.

ElBaradei je od zatražio od Sirije da dopusti inspekcijske posjete stručnjaka IAEA-e i hitno im omogući uvid u ostatke bombardiranog pogona, posjete drugim mjestima i uvid u dokumentaciju o Al-Kibaru.

Sastanak se održava u trenutku kad Iran otvara svoju prvu nuklearnu elektranu u Bushehru i, kako tvrde neki stručnjaci, obogaćuje dostatno urana za proizvodnju atomske bombe.

Iran je ponovio u ponedjeljak da ne radi na atomskom oružju, a američki vojni dužnosnik kazao je prije na dan da Iran raspolaže s dostatno materijala za proizvodnju najmanje jednog atomskog oružja.

"Sve su te izjave neutemeljene", kazao je glasnogovornik iranske diplomacije Hasan Hašhavi kao odgovor na komentare američkog zapovjednika glavnog stožera Michaela Mullena.