zatražili pijesak

I Zagrebačka županija sprema se za poplavu: Najteže je u općini Pisarovina

16.05.2023 u 19:25

Bionic
Reading

Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije procijenio je u utorak kako bi najkritičnije moglo biti na području općine Pisarovina koja se nalazi uz Kupu, a ta je općina od Stožera zatražila dostavu pijeska za potrebe obrane od poplava.

Pripremne aktivnosti obrane od poplava su u tijeku te su obaviještene i stavljene u pripravnost sve nadležne službe i snage sustava civilne zaštite, izvijestili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Zatvorene su prometnice DC36 u mjestima Koritinja, Donja Kupčina-Šišljavić i Gradac Pokupski-Lijevo Sredičko.

Na području Zagrebačke županije zabilježeno je više intervencija vatrogasaca i komunalnih službi zbog ulaska vode u objekte, uzrok kojih je veća količina oborine i neočišćeni odvodni kanali.

Prognoza oborina u narednih sedam dana Iz Hrvatskih voda su izvijestili kako se u narednih sedam dana i dalje očekuju nestabilne vremenske prilike. Glavnina oborine očekuje se danas pri čemu obilnije oborine mogu pasti u gorskim predjelima.

Prognozirane obilne oborina na području Gorskog kotara, Like te kontinentalnog dijela Hrvatske danas tijekom dana, a tijekom noći i na području južnog Jadrana i njegove unutrašnjosti, mogu uzrokovati pojavu bujičnih i urbanih poplava.

Zbog vodom zasićenog podzemlja te novih oborina i dalje postoji mogućnost poplavljivanja krških polja. Od sutra i pogotovo prekosutra, četvrtka, ipak slijedi smirivanje vremenskih prilika. Mjestimice će kiše biti i dalje, ali u puno manjim količinama.