PRIJEDLOG PREDALI NA USTAVNI SUD

I umirovljenici žele ocjenu ustavnosti kriznog poreza

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 21.08.2009 11:11
  • Objavljeno 21.08.2009 u 11:06
tportal

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Damjan Tadic

Matica umirovljenika i Sindikat umirovljenika Hrvatske podnijele su danas zajednički Prijedlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i ostale primitke, jer smatraju da prilikom njegova donošenja nije poštivan članak 1. Ustava po kojem je Hrvatska socijalna država, navodi se u priopćenju

Matica i sindikat umirovljenika posebno upozoravaju da posljedice novih zakonskih rješenja snose svi umirovljenici, uključujući i one čija su primanja manja od 3.000 kuna. I njima se, naime, zbog primjene novog Zakona, obustavljaju usklađivanja mirovina s rastom plaća i potrošačkih cijena, iako je to zajamčeno Zakonom o mirovinskom osiguranju.

Udruge podsjećaju da u članku 5. Zakona o mirovinskom osiguranju stoji da se stečena prava iz mirovinskog osiguranja, kao i ograničenja tih prava, mogu mijenjati isključivo izmjenama i dopunama samo tog temeljnog Zakona. Uz to naglašavaju da je zakon donesen običnom, a ne kvalificiranom većinom u Saboru.

Sporni zakon, također suprotno Ustavu, djeluje povratno, jer su oporezovane mirovine i plaće za srpanj, iako je zakon donesen u kolovozu. U obrazloženju svog prijedloga Ustavnom sudu Matica i Sindikat umirovljenika Hrvatske napominju da je i pri donošenju ovog zakona zanemarena činjenica da realna vrijednost mirovina stalno pada i da su u posljednjih deset godina zbog primjene tzv. 'švicarske formule' prosječne mirovine za 10,25 posto zaostale za rastom plaća. To je dovelo do pada prosječne mirovine na svega 40 posto prosječne plaće u Hrvatskoj što je na samom dnu Europe, navodi se u priopćenju Matice i sindikata umirovljenika.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi