OTAC PETERO DJECE

I treći Bugarin umro nakon samospaljivanja

10.03.2013 u 14:38

Bionic
Reading

Treći Bugarin koji se nedavno bio zapalio u znak prosvjeda podlegao je u nedjelju ozljedama, priopćila je bolnica u Plovdivu. Vencislav Vasiljev (53), nezaposlen, otac petero djece koji je živio u bijedi, zapalio se 26. veljače ispred gradske vijećice u Radnevu, na jugu zemlje

'Sedamdeset pet posto tijela bilo mu je opečeno i udisao je otrovan plin', rekla je bolnica.

Vasiljev je pošao za primjerom Plamena Goranova (36) koji se 20. veljače zapalio ispred gradske vijećnice u Varni, na istoku zemlje, tražeći ostavku gradonačelnika i gradske skupštine. Istog dana je konzervativni premijer Bojko Borisov dao ostavku.

Plamen Goranov koji je 3. ožujka umro u bolnici postao je simbol prosvjeda protiv korupcije u Bugarskoj. Njegov očajnički čin završio se ostavkom konzervativnog gradonačelnika Varne Kirila Jordanova kojeg prosvjednici optužuju da je marioneta u rukama moćne poduzetničke skupine.

19. veljače u Vzlikom Tarnovu, na sjeveru, zapalio se dvadesetšestogodišnjak, ali se ne zna što ga je nagnalo na taj čin.

Bugarsku već četiri tjedna potresaju svakodnevni prosvjedi protiv siromaštva i 'korupcije političke klase'.

U nedjelju 10. ožujka predviđeni su novi prosvjedi u Sofiji i u desetak drugih gradova. Prijeveremeni parlamentarni izbori su raspisani za 12. svibnja.