SRPSKI DRŽAVNI ODVJETNIK

'I Srbija bi mogla suditi Vasiljkoviću'

08.04.2010 u 14:28

Bionic
Reading

Kapetana Dragana Vasiljkovića, poznatoga i pod imenom Daniel Snedden, moglo bi procesuirati srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine ako se nađe u Srbiji, što je malo vjerojatno, izjavio je u četvrtak za Hinu zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić

Vekarić je objasnio da bi ga, po prvoj pretpostavci, nađe li se Vasiljković u Srbiji, srbijansko tužiteljstvo moglo procesuirati na temelju sporazuma o ustupanju dokaza između Srbije i Hrvatske.

'Hrvatsko bi nam odvjetništvo ustupilo dokaze i mi bismo na temelju toga mogli sastaviti predmet ako utvrdimo da ima dovoljno dokaza da se Kapetanu Draganu sudi u Srbiji', objasnio je Vekarić.

Po njegovim riječima, drugo je pitanje kako bi se Vasiljković uopće mogao naći u Srbiji. To je, kako kaže, malo vjerojatno jer su za njim raspisane dvije 'crvene' tjeralice, hrvatska i australska. 'Crvena tjeralica' znači da su sve Interpolove članice obvezne uhititi traženu osobu ako se nađe na njihovu području.

Vekarić je podsjetio na donedavnu praksu da policija na granici pušta osobe za kojima su raspisane tjeralice ako ih srbijansko pravosuđe ne tereti ni za jedno kazneno djelo, kao što je to sada slučaj s Vasiljkovićem.

Dodao je da nova praksa, uvedena na poticaj srbijanskog tužitelja za organizirani zločin Miljka Radisavljevića, nalaže da se, kad se u zračnoj luci ili na granici pojavi osoba za kojom je raspisana crvena tjeralica, ona odmah privede istražnom sucu na saslušanje.

'Možemo pretpostaviti da bi i Kapetan Dragan u ovom slučaju bio priveden istražnom sucu, tako da ja ipak mislim da on nije u Srbiji, kako se nagađa', zaključio je Vekarić.

Australski vrhovni sud prihvatio je 30. ožujka žalbu savezne vlade i poništio presudu saveznog suda da Dragan Vasiljković ne može biti izručen Hrvatskoj. Savezni je sud bio zaključio da Vasiljković u Hrvatskoj ne bi imao pošteno suđenje zbog svojih političkih uvjerenja.

Nakon odluke australskog vrhovnog suda, Vasiljković je nestao i za njim se traga.

Vasiljković, bivši vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, australski je i srbijanski državljanin kojeg je australska policija uhitila u siječnju 2006. na temelju zahtjeva za izručenje što ga je podnijela Hrvatska.

Hrvatska traži Vasiljkovića zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad zarobljenim pripadnicima HV-a i policije u Kninu i Bruškoj u veljači 1993.