SLUČAJ THALER

I Slovenci uvjereni da su političari korumpirani

28.03.2011 u 12:55

Bionic
Reading

Slučaj zastupnika u Europskom parlamentu Zorana Thalera slovenska javnost doživljava kao potvrdu da je među vodećim političarima mnogo korupcije koja ostaje nekažnjena, pokazala je anketa ljubljanskog Dela objavljena u ponedjeljak

Na anketno pitanje koliko je korupcija prisutna među slovenskim političarima, 74,8 posto ispitanika navelo je da je korupcije jako puno, 21,3 posto da je njena prisutnost 'srednja', a 3,5 posto da je korupcija u politici neznatno prisutna, pokazali su rezultati ispitivanja.

Anketa je provedena početkom prošlog tjedna, nekoliko dana nakon što je britanski Sunday Times objavio da je nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova Thaler, na izborima za Europski parlament izabran kao nositelj liste Socijalnih demokrata (SD) sadašnjeg premijera Boruta Pahora, bio spreman primiti mito u obliku kompenzacije za konzultantske usluge, odnosno za podnošenje amandmana u Europskom parlamentu. Amandman je trebao koristiti izmišljenom ruskom biznismenu Andreju, kojega je Thaler nagovarao i na dokapitalizaciju svoje turističke tvrtke u Sloveniji.

Istragu o Thalerovoj korupcijskoj aferi u Sloveniji pokrenuo je vladin protukorupcijski ured, no 55,5 posto sudionika ankete koju je proveo vodeći slovenski list navelo je da ne vjeruje da će ona rezultirati podizanjem optužnice, odnosno sudskim epilogom. Da će se Thaler naći na sudu, vjeruje samo oko trećine ispitanika - 34,6 posto.

Thaler je prošlog ponedjeljka, nakon kraćeg oklijevanja, podnio ostavku na zastupnički mandat, pismeno se ispričao biračima što je svojim postupkom štetio ugledu države i stranke, ali i dalje inzistira da je bio upleten u namještenu igru britanskih novinara koji su mu se predstavili kao lobisti.

Iako su dokazi koje je Sunday Times iznio protiv Thalera vrlo rječiti i nedvosmisleni, osobito tajna snimka razgovora tijekom kojega Thaler pristaje da za usluge dobije 100.000 eura godišnje temeljem 'usmenog dogovora' s navodnim lobistima, slovenski pravnici tvrde da se tajno snimani materijal na slovenskom sudu ne može koristiti kao dokaz čak i ako do suđenja dođe.

Neki politički analitičari navode da je osnovna pogreška premijera Boruta Pahora, koji je inzistirao da ga na europskim izborima predstavlja Thaler s kojim se poznaje više od 20 godina iako nije bio član stranke, u tome da nije vodio računa o činjenici da je Thaler imao desetak godina 'pauziranja' u politici i da se u međuvremenu bavio biznisom, pa je 'pobrkao lončiće' i tako nasjeo na provokaciju britanskih novinara-istraživača.