VLADA IGNORIRA SINDIKATE

I Slovenci prosvjeduju protiv zakona o radu

15.06.2010 u 16:41

Bionic
Reading

Najveća slovenska sindikalna središnjica održat će u srijedu pred zgradom vlade prosvjed zbog novih zakona koji nisu usklađeni sa socijalnim partnerima, najavio je u utorak na konferenciji za novinare predsjednik Saveza slobodnih sindikata (ZSSS) Dušan Semolič

'Izrazit ćemo svoje veliko nezadovoljstvo što vlada tri zakona s područja rada šalje u parlament bez suglasnosti sindikata', rekao je Dušan Semolič i najavio održavanje izvanredne konferencije sindikata, na kojoj će se odlučivati o daljnjim postupcima sindikalnih organizacija.

Iako u Pahorovoj vladi dominiraju socijaldemokrati, po Semoličevim je tvrdnjama Pahorova vlada prva koja radno zakonodavstvo mijenja bez usuglašavanja sa sindikatima.

'To je nedopustivo, vlada je stala na stranu kapitala', ocijenio je Semolič.

On ne isključuje da će se slovenski sindikati, ako bi novo zakonodavstvo na području rada bilo prihvaćeno onako kako to predlaže vlada, odlučiti na prikupljanje potpisa za raspisivanjje referenduma na kojima bi se ti zakoni dali na provjeru birača.

Riječ je o novom zakonu o radnim odnosima kojim se skraćuju otkazni rokovi i smanjuju otpremnine te zakonu o povremenom radu kojim bi se uvela nova kategorija rada za studente, umirovljenike i nezaposlene. Sindikati se protive i prijedlogu zakona o reguliranju tržišta rada koji predviđa lakše otpuštanje i zapošljavanje djelatnika.