PO UZORU NA HRVATE

I Slovenci bi mogli izaći na ulice

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 01.03.2011 14:03
  • Objavljeno 01.03.2011 u 12:22
slovenija, slovenci

slovenija, slovenci

Izvor: Sipa Press / Autor: Sipa

Unatoč apelima premijera Boruta Pahora na oporbu da ne širi gospodarski defetizam jer država ima snage izaći iz krize, neki slovenski mediji u utorak upozoravaju na sličnosti sa stanjem u Hrvatskoj i ne isključuju mogućnost da na proljeće i na ulicama slovenskih gradova dođe do izražavanja akumuliranog nezadovoljstva kakvo se ovih dana manifestiralo u susjednoj državi

'U Sloveniji ne možemo biti bezbrižni u odnosu na ono što se događa na hrvatskim ulicama. Hrvatski fejsbukovci govore o raširenoj korupciji i crnim fondovima, zbog čega je ljudima svega dosta te šire protuvladine prosvjede na sve one kojima je zajedničko to da više ne vjeruju ni lijevim ni desnim (strankama) i spremni su se ujediniti kako bi podržali nova lica (u politici)', navodi u utorak u komentaru dnevnik Primorske novice iz Kopra.

Mnogo onoga što je kao slabost prisutno u Hrvatskoj odnosi se i na Sloveniju, a teško je vjerovati da bi promjene na bolje mogla donijeti nova vlada koju bi na valu nezadovoljstva mogla formirati sadašnja oporba desnog centra, navodi list. Njezin vođa Janez Janša, koju u anketama javnog mnijenja još uvijek ima veliku prednost pred nepopularnom Pahorovom vladom, upliće se ponovno u ideološke sporove o 'udbaškim arhivima' s premijerom i predsjednikom države, a takvo okretanje prošlosti ne zanima mlade generacije i nije izgledno da bi Janša Slovencima mogao donijeti blagostanje, ocjenjuje komentator koparskog lista.

Ljubljanski dnevni list Dnevnik u utorak u opširnom komentaru, u kojemu analizira prosvjede u Hrvatskoj i reakcije vodećih političkih stranaka na tu pojavu, navodi da raznorodna struktura prosvjednika i relativno mali broj sudionika (s obzirom na socijalno stanje, odnosno ukupan broj nezaposlenih i onih koji žive s minimalnim primanjima te mladih koji ne vide perspektivu u sadašnjem gospodarskom stanju u državi) govore o 'zabrinjavajućoj apolitičnosti ili letargiji' ljudi u Hrvatskoj te da se to 'barem zasad' ne može prevladati organiziranjem i mobiliziranjem prosvjednika preko socijalnih mreža poput Facebooka.

Vodeće hrvatske političke stranke, bez obzira na to jesu li na vlasti ili u oporbi, ignoriraju ili minimiziraju značenje prosvjednika, na rigidan partitokratski način, ocjenjuje u komentaru Zoran Senkovič. HDZ ih naziva huliganima, a za SDP su irelevantna skupina koja mu krade ulogu oporbe, dodaje komentator slovenskog dnevnika.

'HDZ čeka da se pokret prosvjeda zbog svoje heterogenosti raspadne, a SDP čeka da se očisti od balasta, kako bi ga možda podupro onda kad bude jasna njegova politička težina. I jedni i drugi tako propuštaju priliku da svoju politiku povuku iz dvoraca od bjelokosti i vrate je narodu zbog kojih politika i postoji. Izbori bi (za političke stranke) mogli biti razočarenje jer oni koji sada prosvjeduju na ulicama, na biračka mjesta niti ne dolaze', ocjenjuje Senkovič.

Najjača slovenska oporbena stranka, koju vodi bivši premijer Janez Janša, u ponedjeljak je premijera Boruta Pahora ponovno optužila za vrlo slabo gospodarsko i socijalno stanje u državi i nepoduzimanje mjera za izlazak iz krize. No, Pahor je u svom odgovoru oporbu pozvao da ne širi beznađe i politički defetizam jer je Slovenija, po njegovim riječima, sposobna izvući se iz krize, o čemu svjedoči najnoviji podatak da je nacionalni BDP, nakon golemog pada od 7,8 posto u 2010, porastao za 1,2 posto te da je njegova vlada, unatoč zabrinjavajućim podacima o nezaposlenosti, stimulusima u vrijeme kriza spasila nekoliko desetaka tisuća radnih mjesta.

Iako njegovoj vladi, po anketama, povjerenje ne iskazuje dvije trećine glasača, mediji skloni vladi navode da je Pahorova vlada lijevog centra još uvijek bolje rješenje od oporbe opterećene ideološkim bitkama iz prošlosti, koja se ne bavi pitanjima sadašnjosti i budućnosti nego koristi krizu kako bi potkopala sadašnju vladu, u nastojanju da možda izazove prijevremene izbore iako su redovni predviđeni za jesen 2012. godine.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi