TUŽNA OBLJETNICA

I Škabrnja se sjeća svoje žrtve u ratu

18.11.2015 u 12:15

  • +4

Obilježena 24. obljetnica stradanja Škabrnje

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Bionic
Reading

I Škabrnja se danas sjeća svoje žrtve za Domovinu. Kobnog jutra, 18. studenoga 1991. godine, pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba, potpomognuti pješaštvom tzv. kninskoga korpusa na čelu s Ratkom Mladićem, slomili su otpor hrvatskih branitelja. Samo tog dana ubijeno je i masakrirano 48 civila i 15 branitelja, a tijekom okupacije sve do oslobođenja u Oluji 1995. godine, broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86

Antonija Pavičić imala je tri godine kad su joj ubili oca, branitelja, a surova prva životna sjećanja na stradanja njezinog mjesta i obitelji ne blijede ni danas.

'Ja sam uvijek ponosna, svaki dan sam ponosna. Isto tako, mi nedostaju. Ja sam 18. studenog 1991. izgubila oca, dva djeda, baku i pradjeda. I nedostaju mi svaki dan. Kada dani trebaju biti najsretniji, rođendani, vjenčanja, oni su najtužniji jer ih nema', kaže Antonija Pavičić.

U Škabrnji se očekuje velik broj građana iz svih hrvatskih krajeva. Program obilježavanja 24. obljetnice stradanja počinje u 10 sati hodnjom od Trga dr. Franje Tuđmana kod župne crkve do spomen obilježja masovne grobnice kod OŠ Vladimira Nazora u Škabrnji gdje će izaslanstvo Zajednice udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata položiti cvijeće i svijeće. U 11 sati, misu za ubijene Škabrnjane i sve stradale u Domovinskom ratu u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Škabrnji predvodit će gospićko-senjski biskup Mile Bogović. U 12 i 15, na Trgu dr. Franje Tuđmana započinje komemorativni skup i kulturno-umjetnički program, a sat vremena kasnije počinje hodnja do spomen-obilježja na mjesnom groblju sv. Luke gdje će kod središnjeg križa izaslanstva položiti cvijeće i zapaliti svijeće.