vlada u novom problemu

I sindikati državnih službi odbili Vladinu ponudu, a o štrajku kažu: 'Vjerujemo kako će biti dovoljno razuma'

08.04.2022 u 13:47

Bionic
Reading

Ni predstavnici sindikata državnih službi, kao niti njihovi kolege iz javnih službi, nisu u petak prihvatili Vladinu ponudu za povećanje osnovice plaća za dva posto, očekuju novu ponudu Vlade i traže da se u pregovore o plaćama u državnim i javnim službama uključi i premijer Plenković.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić najavio je da će do utorka Vladi predati prijedlog novog kolektivnog ugovora te da očekuju sastanak s premijerom.

Sindikati državnih službi odbijaju Vladinu ponudu o porastu plaća u ovoj godini za dva posto jer smatraju da je to nedovoljno s obzirom na inflaciju i rast troškova života i na rast plaća u drugim segmentima društva za osam posto.

Svih 11 sindikata javnih službi, koji su prethodno pregovarali s Vladom, odbili su takvu ponudu i najavili da bi nakon Uskrsa mogli krenuti u akcije, uključujući i štrajk. 

Što se tiče industrijskih akcija i štrajka, nama policijskim službenicima to nije problem napraviti, no vjerujemo kako će biti dovoljno razuma i sredstava da se ispune naši osnovni zahtjevi, rekao je Jagić.

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je novinarima da će Vladini pregovarači iskomunicirati sa sindikatima hoće li biti održan idući sastanak, a sukladno tome će vidjeti daljnji razvoj događaja.

Premijer će se očitovati do sredine idućeg tjedna

Što se tiče uključivanja premijera u pregovore, Marić je rekao kako će mu prenijeti sindikalni zahtjev i da će se o tome očitovati u razumnom roku, do sredine idućeg tjedna.

Upitan boji li se štrajka Marić je odgovorio kako "ne bi govorio o strahu i bojazni niti najavljivao bilo što u budućnosti".

Na upit nema li doista prostora za veće povećanje plaća, Marić je rekao kako su o tome puno razgovarali, kao i o okolnostima koje od svih zahtijevaju da budu odgovorni na svakom području.

Kaže kako je zajedno s drugim ministrima u više navrata "otklanjao insinuacije da zaposlenici i njihova materijalna prava i plaće dolaze na kraju".

"Ne, nisu nikada bili niti će biti, ali imaju jednaki tretman kao i neke druge stvari o kojima u ovakvim izazovnim okolnostima vodimo brigu", rekao je.

Mislim da smo pokazali svih ovih godina da je politika plaća jedna od važnijih i što se tiče kvalitete usluga koje državni i javni sektor daju poreznim obveznicima, ustvrdio je.