UVREDLJIVO I OPASNO

I pravobraniteljice osudile ispad Matka Glunčića

15.12.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Osudi nestručnog i diskrimirajućeg ispada glavnog tajnika u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZOS) Matka Glunčića prema djeci s posebnim potrebama i onima iz redova nacionalnih manjina, pridružile su se pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak i pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić. U izjavama za tportal obje preispituju opravdanost Glunčićeva o(p)stanka na visokoj funkciji u MZOS-u

Za Ivanu Milas Klarić izraženi stav državnog tajnika Matka Glunčića predstavlja iznenađujuću i zabrinjavajuću reakciju na podatke dobivene znanstvenom metodologijom u sklopu međunarodnog testiranja PISA, a u kojem se pokazalo da hrvatski učenici ostvaruju rezultate ispod prosjeka zemalja OECD-a u području čitateljskih, matematičkih i prirodoznanstvenih kompetencija.

'Takvi podaci sami po sebi trebaju izazvati zabrinutost i nastojanje da se svi napori usmjere na detektiranje slabosti u odgojno-obrazovnom sustavu i poboljšanje kompetencija učenika, naročito sposobnosti primjene naučenoga. Zbunjujuće je kad stručna osoba, visoko pozicionirana u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, umjesto da se suoči s rezultatima i shvati ih kao poticaj za konstruktivne promjene, takve rezultate nastoji relativizirati, a posve je neprihvatljiva izjava o tome da su rezultati loši zato što su testiranjem obuhvaćeni i pripadnici nacionalnih manjina i djece s teškoćama u razvoju', konstatira Milas Klarić.

Krajnje problematično i opasno stajalište

Naime, osim što pokazuje neupućenost i očitu nespretnost u izražavanju, takva izjava pokazuje i upitan stav prema pripadnicima nacionalnih manjina i djeci s teškoćama u razvoju.

'Dobro je da se državni tajnik Glunčić ispričao zbog svoje izjave, međutim, izraženo stajalište krajnje je problematično pa i opasno za sustav koji po definiciji treba spriječiti svaku diskriminaciju i omogućiti svakom djetetu jednak pristup ostvarivanju prava na odgoj i obrazovanje.

Kao pravobraniteljica za djecu Milas Klarić ne ulazi u ocjene o potrebi sankcioniranja državnog tajnika. 'To je pitanje o kojem, u ovom slučaju, odlučuje nadležni ministar, odnosno predsjednik Vlade RH', poručila je.

Slonjšak: Uvredljiva i zabrinjavajuća argumentacija Matka Glunčića

Pravobraniteljica Anka Slonjšak ističe da se Hrvatska treba usmjeriti na novi kurikulum obrazovanja, kako bi sva djeca u Hrvatskoj dobila kvalitetnije obrazovanje.

'Argumentacija državnog tajnika gospodina Glunčića za loše postignuće naših učenika na PISA-inim testovima, osim što je uvredljiva, zabrinjava upravo zato što se relativizira odgovornost sad već zastarjelog sustava koji vapi za reformom, o čemu su i struka i građani ove zemlje nepodijeljenog stava. Takvom se izjavom odgovornost za neuspjeh sustava prebacuje na djecu koja su u stvari njegove žrtve', upozorava Slonjšak.

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom napominje da učenici s teškoćama u razvoju trebaju biti dio općeg obrazovnog sustava koji će i njima i svoj drugoj djeci omogućiti kvalitetnije učenje i bolje ishode učenja.

'Stav koji je iskazan u izjavi g. Glunčića dovodi u pitanje njegovu usmjerenost na promjene, čime se svakako dovodi u pitanje i opravdanost njegove pozicije', zaključila je Slonjšak.