NAKON PREDSJEDNICE

I Oreškoviću privremeni ured u hotelu HDZ-ovog mecene

08.01.2016 u 07:00

Bionic
Reading

Smičiklasova ulica, u kojoj je smješten središnji ured Mosta, polako gubi status udarnog okupljališta sedme sile, a novinari se preraspoređuju nešto južnije, pred zagrebački hotel Sheraton, u kojemu je svoj privremeni ured našao mandatar Tihomir Orešković. Baš kao onomad predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, mandatar svakodnevno prima zainteresirane stranke iz svijeta visoke politike i stručne javnosti u hotelskim odajama, jer najvišim državnim dužnosnicima u dolasku nije osiguran prostor za rad u međurazdoblju do preuzimanja vlasti - s tim da, za razliku od predsjednice, hrvatski građani mandatara nisu birali, pa njegova buduća premijerska pozicija nije uklesana u kamenu sve dok ne dobije zeleno svjetlo u Saboru

Iz HDZ-a su za tportal potvrdili da Tihomir Orešković u Sheratonu ima privremeni ured, naglašavajući da nije riječ ni o kakvom luksuzu, već je u pitanju 'običan salon u kojem se održavaju sastanci'. Mandatar Orešković, inače, još nema svog glasnogovornika ni PR službu pa te poslove za njega trenutačno obavljaju glasnogovornik HDZ-a Ivan Jabuka i savjetnik predsjednika HDZ-a za medije Miljenko Manjkas. Nije poznato je li HDZ-ov medijski dvojac pomogao i u autorizaciji nastupnog intervjua Tihomira Oreškovića za Jutarnji list, koji je, rečeno nam je u HDZ-u, bio iznimka. Isti izvor, koji je želio ostati anoniman, poručio je da mandatar Orešković neće davati intervjue dok ne postane premijer.

U međuvremenu javnost će se hraniti izjavama na kapaljku, lišenih konkretnih informacija, poput gromoglasne poruke mandatara da je u potrazi za najkvalitetnijim kadrovima 'imao diskusije sa svima' - pritom je Orešković uskratio novinarima odgovor na pitanje je li razgovarao i s nekim iz SDP-a. Slično tome, rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras, koji je opovrgnuo da je on kandidat za ministra znanosti, jučer je, primjerice, poručio da su se na sastanku s Oreškovićem i Karamarkom 'spominjala imena za ministra obrazovanja', ali nije želio reći koja su imena u igri.

U svakom slučaju, aktivnosti po pitanju formiranja vlade koje se odvijaju u hotelu Sheraton opravdavaju svoju PR svrhu, započetu još krajem 2015. kada je agencija Pixsell ovjekovječila Oreškovićev susret u hotelskom kafiću s tehničkim ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom. Osim slikovne poruke koja je tada trebala posvjedočiti uključivosti mandatara Oreškovića i Domoljubne koalicije, susreti u Sheratonu iskorišteni su i kao amortizacija kritika na račun izostanka mandatara s prvih pregovora koalicije predvođene HDZ-om i Mosta, pa je tako HDZ-ov međunarodni tajnik i možebitni šef diplomacije Miro Kovač u utorak poručio da je 'Orešković uključen u pregovore te održava svakodnevne sastanke i s Karamarkom i s Petrovom'.

U Sheratonu zasad šute

U iščekivanju odgovora iz hotela Sheraton na pitanja tportala po kojoj je cijeni Oreškoviću iznajmljen ured i tko će podmiriti troškove, podsjetimo da je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović tjednima ordinirala u predsjedničkom apartmanu na 6. katu hotela Sheraton, sve dok joj bivši predsjednik Ivo Josipović, desetak dana prije inauguracije, nije na korištenje ustupio Vilu Weiss. Troškovi najma predsjedničina ureda u Sheratonu, prema računici medija, penjali su se na više od 300.000 kuna, no takve je pretpostavke presjekla njezina posebna savjetnica Jadranka Jureško Kero, naglašavajući da je Grabar Kitarović imala unajmljen 'jedan ured u sklopu predsjedničkog apartmana u Sheratonu' što je 'stajalo 45.000 kuna i sve je regularno plaćeno'.

Račun je, navodno, podmirio HDZ, kojemu je Grad Zagreb u to vrijeme oprostio dug za neplaćanje prostorija u Gundulićevoj ulici u iznosu od 31.300 kuna. Karamarko u tome nije vidio ništa sporno, te je iskoristio priliku istaknuti da HDZ nije mogao 'ostaviti predsjednicu da obavlja svoju tranzicijsku dužnost na cesti ili u nekakvim neprikladnim uvjetima' s obzirom na to da se Vlada nije pobrinula za to da 'pobjednica nakon izbora bude adekvatno smještena i da joj se omogući raditi'.

Doajen hrvatskog hotelijerstva Anđelko Leko, predsjednik uprave i većinski dioničar HUP-a Zagreb u čijem je sastavu i hotel Sheraton, poznat je i kao HDZ-ov mecena. Nikad se, rekao je, nije bavio politikom niti je bio član neke stranke. Nakon što ga je HDZ službeno naveo kao svog najvećeg donatora u 2008. godini, Leko je neuvjerljivo demantirao da je toj stranci dao 840.000 kuna.

'Što se tiče donacije, ona je daleko manja. Mi smo tu donaciju dali, nismo je skrivali kao neki drugi koji daju i HDZ-u i drugim strankama. Smatrali smo u tom trenutku da to možemo napraviti jer vjerujemo da ova stranka dobro vodi državu, a to potvrđuje i činjenica da smo konačno ušli u NATO. Napominjem da nisam član niti jedne stranke', kazao je Leko u razgovoru za Jutarnji list 2009. godine. Tada je potvrdio i da HDZ simpatizira još iz doba prvog predsjednika te stranke. 'S izrazitim poštovanjem mogu kazati sve najbolje o predsjedniku Tuđmanu, jer je on svojom vizijom stvorio hrvatsku državu u kojoj mi danas slobodno živimo', objasnio je Leko.

U veljači prošle godine, negdje u vrijeme kada je predsjednica Grabar Kitarović selila iz Sheratona u Vilu Weiss, Leko je poručio da oni nisu utvrda HDZ-a već su kod njih svi dobrodošli - naravno, oni koji plate. Nije poznato koliko je Leko utržio od Đure Glogoškog koji je u Sheratonu noćio nakon što je napustio kuću u Zaprešiću gdje je spavao tijekom prosvjeda šatoraša. U Piano baru istog hotela, dan nakon izlaska iz zatvora u Remetincu, bivši se premijer išef HDZ-a Ivo Sanader slučajno susreo sa svojim nasljednikom, Tomislavom Karamarkom.