POBUNA NA PRISAVLJU

I ogranak HND-a protiv otkaza novinarki Karolini Vidović Krišto

09.01.2015 u 09:31

Bionic
Reading

Nakon Sindikata slike i tona te Koordinacije sindikata HRT-a u funkciji RV-a svoj glas protiv izvanrednog otkaza koji je uručen novinarki Karolini Vidović Krišto dignuo je i ogranak Hrvatskog novinarskog društva na HRT-u

U priopćenju koje potpisuje šefica ogranka Elizabeta Gojan kaže se da HND-ovci na HRT-u oštro prosvjeduju 'zbog neargumentiranog i nedopustivog otkaza' Karolini Vidović Krišto, hitno joj uručenog zbog internog pisma upućenog kolegama, čija je namjera bila kvalitetnije reguliranje Etičkog kodeksa za novinare i kreativno osoblje HRT-a te Općih pravila HRT-a.

'Ogranak HND-a na HTV-u drži kako je inicijativa Karoline Vidović Krišto legitimna. Stavovi koje je pritom iznijela nisu i ne mogu biti razlogom izvanrednog otkaza ugovornog odnosa. Čak i kad su prekršeni Etički i ostali kodeksi - Etičko povjerenstvo je prvo mjesto na kojem glavni ravnatelj HRT-a mora reagirati i tražiti njegovo mišljenje o sadržaju internog dopisa', kaže se u priopćenju.

Ogranak HND-a na HTV-u smatra da 'kvalifikacije iz internog dopisa koji je poslala Karolina Vidović Krišto nipošto ne mogu biti teška povreda radne obaveze' te su stoga zatražili od glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana da povuče odluku o otkazu, vrati Karolinu Vidović Krišto na njezino radno mjesto, a ako i dalje smatra da je potrebno sankcionirati je, da to učini nekom manjom, razumnom kaznom, poput opomene.

Podsjetimo, prvi su na izvanredni otkaz Karolini vidović Krišto jučer reagirali sindikati na HRT-u. Po svemu sudeći, povod je za slučaj to što je Vidović Krišto lani pozvana u emisiju Hrvatskog katoličkog radija 'Zašto vjerujem', no tadašnji naređeni šef Informativno-medijskog servisa HRT-a Tomislav Špoljar odbio joj je dati odobrenje za gostovanje uz obrazloženje 'da Etički kodeks i Opća pravila HRT-a ne dozvoljavaju djelatnicima HRT-a javno isticanje vjerske i bilo koje druge pripadnosti'.

Smatrajući da se tim internim aktima HRT-a krše ljudska prava i slobode zaposlenika, Vidović Krišto interno je pokrenula i pitanje izmjene Etičkog kodeksa i Općih pravila. U sklopu te interne komunikacije, koliko se dalo iščitati iz jučerašnjeg očitovanja sindikata, Vidović Krišto uvrijedila je glavnog ravnatelja Gorana Radmana optuživši ga da krši ustavna prava zaposlenika, no zbog neprimjerenog rječnika mu se, tvrdi se u dopisu, ispričala.