LIBERALI ZA POTPUNO UKIDANJE

I Njemačka skratila vojni rok na šest mjeseci

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 18.06.2010 11:58
  • Objavljeno 18.06.2010 u 11:41
njemačka zastava

njemačka zastava

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Njemački parlament Bundestag usvojio je glasovima vladajuće demokršćansko-liberalne koalicije na sjednici u četvrtak navečer skraćenje vojnog roka s devet na šest mjeseci

Njemački ročnici će tako ubuduće služiti šest mjeseci s mogućnošću dragovoljnog produžetka u sklopu profesionalne vojske do 23 mjeseca.

Mladići koji se odluče za civilno služenje vojnog roka moći će svoju službu produžiti na devet mjeseci. To je učinjeno kako bi bio spriječen manjak osoblja u karitativnim službama, bolnicama i staračkim domovima gdje ročnici u pravilu služe civilni rok.

Protiv ove odluke glasovala je parlamentarna oporba. Stranke ljevice i zelenih zalažu se za potpuno ukidanje služenja vojnog roka. Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) zalaže se za model dragovoljnog služenja. Oporba vladajućoj koaliciji predbacuje ishitreno prihvaćanje reforme koja je ionako samo prijelazno rješenje.

Naime, unutar vladajuće koalicije se vode rasprave o potrebi potpunog ukidanja obveze služenja vojnog roka. Ministar obrane Karl Theodor zu Guttenberg (Kršćansko socijalna unija - CSU) smatra da vojna obveza u sadašnjem obliku iz financijskih razloga više nije održiva. On se isto tako zalaže da se, u cilju postizanja uštede, Bundeswehr smanji za 40.000 profesionalnih vojnika.

Skraćenje vojnog roka je i unutar same vladajuće koalicije na čelu s kancelarkom Angelom Merkel sporno. Liberalno demokratska stranka (FDP) se zalaže za potpuno ukidanje vojne obveze i smatra da je šestomjesečni vojni rok 'skup i neučinkovit'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi