KONTRA KONVENCIJA

I modni izričaj nove grčke vlade izazvao buru komentara

06.02.2015 u 19:12

  • +4

Neformalno odjeven grčki ministar financija kod britanskog kolege

Izvor: Reuters / Autor: Kai Pfaffenbach

Bionic
Reading

Između nove grčke vlade koja je nedavno stupila na dužnost i dužnosnika Europske unije definitivno postoji sukob, ali ne uvijek zbog zajmova i rokova njihove otplate, već i zbog stila odijevanja

Da Grke ne privlači tradicionalan stil europskih političara koji nalaže odijelo i kravatu, dovoljan je pogled na radno izdanje gotovo cijelog grčkog kabineta koji je očito usvojio modni stil 40-godišnjeg premijera Aleksisa Ciprasa, koji uporno odbija staviti kravatu, čak i kada obuče odijelo, ističe američka agencija AP.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz koji se nedavno našalio na temu Ciprasova opuštenog okovratnika, a slično je reagirao i francuski ministar financija Michel Sapina, koji je za susreta u Parizu kroz smijeh prebacio prugasti šal oko vrata zamjeniku grčkog ministra za financijske odnose s Europom Euklidu Cakalotosu.

Talijanski premijer Matteo Renzi otišao je i korak dalje poklonivši Ciprasu talijansku kravatu da je stavi kada Grčka napokon izađe iz produžene financijske krize budući da je Cipras obećao da će staviti kravatu ako Grčka postigne sporazum o smanjenju duga.

'Želimo Grčkoj zaista pružiti ruku što ne znači da ćemo se uvijek slagati s onim što kažete. Ali smo sigurni da će se Grčka izvući (iz krize), a kada se to dogodi, voljeli bismo da premijer nosi talijansku kravatu', rekao je Renzi izazivajući smijeh među članovima grčke delegacije.

Nije, međutim, samo odsutnost kravate sve što bode oči kada su Grci u pitanju - naime, mnogi su se začudili kada se prilikom svečane zakletve nove vlade prošlog tjedna Zoe Konstantinopulu, predložena predsjednica parlamenta, pojavila u nabranim ružičastim hlačama i kanarinac žutom kaputu.

Daleko najupečatljiviji lider u modnim inovacijama novi je grčki ministar financija Janis Varufakis, ocjenjuje američka agencija.

Ovaj 53-godišnji ekonomist i bloger oštra jezika u Grčkoj je dostigao status popularnosti rock zvijezde zbog svog ležernog oblačenja i zbog, u početku, konfrontacijskog tona prema grčkim kreditorima.


Varufakis na sastanke odlazi motorom, s ruksakom na leđima, nikada ne nosi kravatu, nikada ne uvlači košulju u hlače i često nosi podignut ovratnik.

Sa stranim dužnosnicima pozdravlja se jednom rukom u džepu, a često se može vidjeti u jednom vjerojatno najkomentiranijih kaputa koje je ikada nosio jedan grčki političar.

Njegov dolazak u London u ponedjeljak bio je ispraćen kišom komentara, kako pozitivnih tako i negativnih, kada se prošetao Downing Streetom u uskim crnim hlačama, crnom zimskom kaputu do koljena i poluraskopčanoj drečavoplavoj košulji.

Varufakisov izgled pozdravljaju mnogi Grci koji ga veličaju zbog toga što im je vratio ono što smatraju izgubljenim osjećajem dostojanstva, a na stranici njegovih fanova na Facebooku tijekom vikenda osvanulo je više od 46.000 lajkova

Ni modno osviješteni Talijani nisu ravnodušni na njegov stil odijevanja koji je vodeći rimski dnevnik La Repubblica nazvao atenskim stilom.

'To mnogo govori o želji Grčke da ne poštuje nikakve konvencionalnosti', ocijenili su.