BAŠ KAO I BIVŠI MU KOLEGA BANDIĆ

I Milanović za gradnju na Cvjetnom

11.02.2010 u 16:10

Bionic
Reading

Zastupnici zagrebačke Gradske skupštine, sukladno jutrošnjoj najavi, zauzeli su stav o noćašnji događajima u Varšavskoj ulici u kojima su 23 prosvjednika završila u policiji, a s ulice su uklonjeni kontejneri i skulptura trojanskog konja. Zaključak sažet u tri točke podržala su 33 zastupnika, pet HDZ-ovaca bilo je suzdržano i nitko nije bio protiv

Naime, u zaključku stoji da je Skupština svjesna potrebe hitnosti rješenja problema prostornog planiranja u Zagrebu te da je još 22. prosinca 2009. najavljeno održavanje tematske sjednice o toj temi u kojoj će se naći i gradnja u Varšavskoj. U točki dva navedeno je da u resornom Ministarstvu traju postupci nadzora nad dokumentima i postupak prema žalbama stanara te je Ministarstvo da izvrši upravni nadzor nad istima, a od gradonačelnika se traži da javno obrazloži pitanja definiranja javnog interesa, javnosti predoči dokumente i pismeno obrazloži svoje odluke.

Uz navedeno, Skupština je podržala pravo građana na mirni prosvjed, a ograničenje prava mirnog okupljanja treba biti temeljeno na zakonu i legitimnoj svrsi, u smislu da se upotreba sile svede na minimum, uz poštivanje digniteta prosvjednika.

Rasprava koja je prethodila izglasavanju, a na momente je podsjećala na 'što je bilo prije, kokoš ili jaje', mogle su se čuti i povijesne činjenice, odnosno tko je dignuo ruku za

I Milanović za gradnju

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović podržava gradnju na Cvjetnom trgu, ali drži da se sve moglo drukčije riješiti. 'Godinama traje rasprava o projektu Cvjetni prolaz, digla se velika prašina pred izbore, ali treba reći da je odluka o njemu donesena kada je sastav u Skupštini bio drukčiji. Ja ne dovodim u pitanje izgradnju , ali trebalo je imati veći osjećaj za mjeru, odnosno da se ne ide na ekstreman profit, nego na dobar profit. Činjenica je da je bilo podilaženja investitoru, ali sve je u rukama resornog Ministarstva koje kontrolira HDZ i vidjet ćemo hoće li ono ići na ruku investitoru', kazao je Milanović.

sporni plan uređenja bloka uz Cvjetni trg.

Tako je Morana Paliković-Gruden (HNS) podsjetila je svoj glas za gradnju, 1. veljače 2008. godine dalo deset SDP-ovaca, devet njihovih koalicijskih partnera HSS, HSU i lista Tatjane Holjevac, dva zastupnika HDZ-a – Davor Šuker i Ivica Perković - te nezavisni Boris Mikšić i Pero Hrgović. Protiv su bili, podsjetila je Paliković-Gruden, tri HNS-ovca, jedan HSLS-ovac te nezavisni Miroslav Rožić, Stipe Tojčić i Ivica Miočić Stošić. Suzdržana su tada bila sedmorica SDP-ovaca, tzv. Milanovićevi ljudi i jedan iz DC-a, dok su četiri HDZ-ova zastupnika napustila sjednicu jer 'nisu mogla meritorno odlučivati', a tim su potezom zapravo omogućili da se gradnja izglasa.

'Cijeli problem potekao je iz ove skupštine i mi ćemo sudjelovati u tematskoj sjednici, ali zbog svega što je prethodilo ovim događajima, HDZ će biti suzdržan. Mi sada moramo pod presingom donijeti zaključak o šteti koju je Bandić napravio s SDP-om', kazao je Jasen Mesić.

Za Dragan Kovačevića (HNS) zaključak je benigan i isforsiran jer u njemu gradonačelnik nešto može i ne mora, mi tu prejudiciramo neku silu koja neće biti maksimalna, nego minimalna. Što ćemo sad? Mijenjati GUP i zabraniti gradnju? Zaključak ništa ne sadrži, on je ustvari isforsirana reakcija na događaje od noćas i jučer', kazao je Kovačević, ali je u konačnici, nakon što su mu zastupnici Šprem i Maković pojasnili o čemu se radi, zaključak ipak podržao.

Na izrečeno je replicirao Boris Šprem koji je Kovačeviću ukazao da 'sada jedino Ministarstvo, a ne Gradska skupština može donijeti određene odluku'.

Vera Petrinjak-Šimek iz Zelene akcije upozorila je da se sada mora zaustaviti da se umjesto garaže sa 150-200 mjesta ona pretvori, na čemu se radi, u garažu za 500 do 600 automobila.

'To znači dovlačenje tisuću automobila u centar grada i novo zakrčivanje ulica', zaključila je Petrinjak-Šimek.