suzbija osjećaj gladi

I kod nas stigao bizaran trend skidanja kilograma injekcijama za dijabetes: Hrvatice pronalaze načina da dođu do recepta

09.12.2022 u 09:51

Bionic
Reading

Trend mršavljenja uz pomoć injekcija lijeka na bazi semaglutida, koji suzbija osjećaj gladi, zahvatio je i Hrvatsku, piše u petak Jutarnji list

Kako svjedoče ljekarnici s kojima smo razgovarali, iako je riječ o lijeku na recept namijenjenom smanjenju zdravstvenih tegoba pacijenata s dijabetesom, Hrvatice s kojim kilogramom viška nalaze načina da dođu do recepta iz privatnih klinika te, uz plaćanje oko 1000 kuna, dobivaju mjesečne doze injekcija, navodi dnevnik.

Koriste se jednom tjedno te, prema dosadašnjim podacima, nemaju snažne nuspojave.

Trend su snažno promovirale poznate osobe iz svjetskog šoubiznisa, no zbog pravnog upozorenja pristiglog iz farmaceutske industrije, ime lijeka ne smijemo spomenuti.

Na tržištu se nalazi još jedan lijek s istom djelatnom tvari. Oba se izdaju isključivo na recept i trebali bi ih propisivati samo endokrinolozi i internisti uz indikacije, no činjenica je da se u najvećoj mjeri koriste za regulaciju tjelesne težine.

Lijekove je registrirala i odobrila Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode, a nalaze se i na listi lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Imaju učinak smanjenja apetita.

Iz Ljekarničke komore, pak, doznaje se da je pomama za lijekom ogromna i da ona svakako ne odgovara broju i indikacijama osoba sa šećernom bolešću.

Svjedoče kako osobe koje odlaze na tretman kod estetskog kirurga ili, primjerice, privatnog dermatologa, bez problema dobiju recept za lijek i koriste ga bez nadzora, piše novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.