355 MILIJUNA U ŠEST GODINA

I Karamarkov Soboli poslovao s HAC-om

03.10.2012 u 21:18

Bionic
Reading

Od 2005. do 2012. godine HAC je potrošio čak 355 milijuna kuna za informatičku opremu i usluge, piše Novi list. Među tvrtkama koje su naplatile velik dio poslova su i tvrtka Soboli, koju je osnovao predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i King ICT u vlasništvu umirovljenog generala Damira Krstičevića

U šest godina je za instaliranje i održavanje informatičke opreme u Hrvatskim autocestama potrošeno nevjerojatnih 355 milijuna kuna, od čega se oko 60 posto odnosi na održavanje, a samo 40 posto na investicije! Ova spoznaja koju prenosi Novi list proizlazi iz Analize natječajne dokumentacije ugovora za informatičke i telekomunikacijske usluge HAC-a, koju je obavio stalni sudski vještak za informatiku i telekomunikacije Saša Aksentijević.

Uz niz renomiranih informatičkih tvrtki, u poslove su bile uključene i dvije javnosti najpoznatije – King ICT u vlasništvu umirovljenog generala Damira Krstičevića te tvrtka Soboli, koju je 2002. godine osnovao predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

Zanimljivo, sudski vještak nije istražio i kontrolirao upravo tvrtku Soboli, iako je ona od 2008. do 2010. godine s HAC-om sklopila sedam ugovora ukupne vrijednosti 12,836 milijuna kuna. Analiza ostalih ugovora ukazuje na užasno napuhavanje cijena te besramno isisavanje novca iz HAC-a.

Osim toga, za održavanje sustava BIAS (za pohranu i arhiviranje podataka), shodno ugovoru od 5. studenoga 2008, koji je sklopljen s tvrtkom King ICT, utrošeno je 6,5 milijuna kuna. Usporedba pokazuje kako Sustav za sigurnosno kopiranje podataka (Legato extender) kod dobavljača STORM Computers košta 284.133 kune za jednu godinu, iz čega je očito koliko je ogroman nesrazmjer cijena kod oba sustava.

Ali priča tu ne staje - ugovorena je nadogradnja istog sustava vrijedna 1,06 milijuna kuna za koju sudski vještak konstatira kako bez detaljnog troškovnika nema pregleda troškova, pa je skrivena i marža. Ista iznosi oko 8.000 posto, jer je riječ o proširenju sustava na devet terabajta i dva terabajta (TB), a danas cijena jednog TB podataka iznosi okvirno oko 600 kuna za kućnu i 1.200 kuna za serversku upotrebu. Do marže od 8.000 posto dođe se ako se uzme u obzir da je postavljeno svih 11 terabajta za cijenu od 1.200 kuna. Posao je takav da je slanje svake datoteke u BIAS sustav u stvari ugovoreno kao održavanje softvera, pa tako King ICT naplaćuje svaki podatak u istom sustavu.

Za King ICT zanimljiv je i ugovor vrijedan 9,4 milijuna kuna za uslugu nadogradnje i održavanja SMS nadoplate i naplate putem web portala, jer se prema stručnim procjenama takvi sustavi kreću do maksimalno nekoliko milijuna kuna ukoliko je riječ o jako zahtjevnim i kompliciranim sustavima. King ICT također održava nezavisni analitički izvještajni sustav NAIS, što je HAC koštalo oko šest milijuna kuna.