NACRT ZAKONA U PARLAMENTU

I Italija uskoro zabranjuje burku?

03.08.2011 u 12:46

Bionic
Reading

Komisija za ustav talijanskog parlamenta odobrila je nacrt zakona o zabrani nošenja pokrivala za lice u javnosti. Nacrt zakona zabranjuje ženama da u javnosti nose burku, nikab ili bilo kakav drugi veo koji pokriva lice

Talijanska inicijativa koja slijedi primjer Francuske i Belgije, kao i Barcelone, zakuhana je u pod ingerencijom Souade Sbai, Marokanke iz Berlusconijeve straneke Narod slobode. Njena je argumentacija da želi pomoći islamskim ženama u kvalitetnijoj integraciji u društvo.

'Prije pet godina nitko nije nosio burku u Italiji. Danas je sve češća. Želimo da žene izađu iz takve segregacije...da prestanu bit podložne', izrazila se Berlusconijeva štićenica te nastavila kako govori u ime onih koji nemaju niti glasa niti snage uzvikuti: 'Ne osjećam se dobro.' Prema najnovijim procjenama oko 3000 muslimanskih žena u Italiji burku i nikab (pokrivalo za lice). Iste analize sugeriraju kako su mnoge od njih na to prisiljene.

Prisiljene ili ne, činjenica je da muslimani u Europi traže nove načine za potvrđivanje svog identiteta na pozadini rastućih nacionalističkih ideologija. Glasnogovornik talijanskih muslimana zabranu opisuje kao nepravednu. 'Radi se o diranju u tuđu slobodu i o temi koja nastavlja funkcionirati kao vrsta kriminalizacije i medijske dramatizacije. U Italiji ima jedva stotinjak žena koje nose nikab, no nema niti jedne koja nosi burku', kaže Roberto Hamza Piccard ispred Unije islamskih zajednica.

Glavna opozicijska stranka je glasala je protiv zakona, a nacrt će biti dan na izglasavanje u jesen kada se parlamentarci vrate s godišnjeg odmora. Pretpostavka je da će proći pošto Berlusconijeva koalicija ima tijesnu većinu u parlamentu. Preliminarno se oglasila i istaknuta pravnica iz vladajuće stranke Barbara Saltamartini izjavivši da će zakon konačno staviti točku na patnje tolikih žena koje su prisiljene nositi burku ili nikab, odjeću koja ubija ženino dostojanstvo i priječi im integraciju u društvo.

Prijedlog je da kazna za nošenje pokrivala u javnosti bude od 100 do 300 eura, dok će oni za koje se ustanovi da su na to prisilili ženu biti globljeni 30 000 eura i do 12 mjeseci zatvora.