JANKOVIĆEVI POSLOVI

I gradonačelnik Ljubljane osumnjičen za teške malverzacije

10.04.2014 u 12:13

Bionic
Reading

Slovensko državno odvjetništvo uložilo je okružnom sudu u Ljubljani zahtjev za pokretanje postupka protiv triju osoba, a među njima je i ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković, piše u četvrtak mariborski dnevni list 'Večer'

Zahtjev je dan na temelju kriminalističke istrage koja traje već duže vremena, a Janković i njegovi nekadašnji i sadašnji suradnici u ljubljanskoj općini terete se za malverzacije prilikom gradnje sportskog centra Stožice, navodi list. Među njima je i sadašnji ministar obrane Roman Jakič, nekada direktor sportskih objekata općine Ljubljana. Jakič je već ranije najavio da će u slučaju podizanja optužnice dati ostavku u vladi.

Osumnjičeni se terete za prijevaru kojom je tvrtka Grep, koja je gradila stadion preko fiktivnih ugovora s tvrtkama u vlasništvu općine Ljubljana, osigurala dokumentaciju kojom je od Nove Ljubljanske banke (NLB) dobila 50 milijuna eura kredita.

Kako navode slovenski mediji, protiv Jankoviča, koji je do sada tri puta biran za ljubljanskog gradonačelnika, u tijeku je i više drugih istraga. Prošlog je tjedna protiv njega uložena i pravomoćna optužnica kojom se tereti da za davanje nezakonite provizije za dobivanje građevinske dozvole za gradnju Mercatorova poslovnog centra u Nišu (Srbija), u vrijeme dok je vodio najveći slovenski trgovački lanac.

Uz to, slovenski mediji pišu da je gradonačelnik Janković pod sumnjom zbog nezakonitog prometa novca između tvrtki Grep, Baza Dante, KLM Naložbe i Sector Beton, odnosno za pranje novca, za što su navodno prikupili dokaze tijekom kućnih pretraga kod Jankovića i drugih osoba prije dvije godine.

Janković je početkom tjedna na konferenciji za novinare rekao da će svoju nevinost dokazati na sudu te da ne računa na prekid svoje političke karijere. Među ostalim, Janković namjerava sudjelovati na skorašnjem izbornom kongresu stranke Pozitivna Slovenija (PS) koju je osnovao 2011. godine, kad je s njom osvojio najviše glasova na parlamentarnim izborima, ali nije uspio sastaviti vladu. Janković nije želio komentirati špekulacije da će se tom prilikom ponovo kandidirati za predsjednika stranke, čime bi doveo u nezgodan položaj premijerku Alenku Bratušek koja stranku vodi nakon što je Janković lani 'zamrznuo' svoju predsjedničku funkciju.