ISTRAGA BEZ REZULTATA

I dvije godine nakon ubojstva ubojica u bijegu

29.11.2010 u 11:41

Bionic
Reading

'Kad bi pravda bila zadovoljena, kad bi taj ubojica bio uhićen, ne bismo vratili sina, ali bismo imali bar malo više mira. Zato molim policiju da učini sve i ne odustane od potrage za njim', zavapio je otac Ivan

Dvije godine su prošle otkako je, točno na današnji dan, u večernjim satima 29. studenoga u dvorištu svojih roditelja u Gornjem Miholjcu kod Slatine hicima iz zasjede ubijen Tihomir Vilček, poljoprivrednik iz toga mjesta, otac dvoje djece, a policija do danas nije pronašla ubojicu.

Ubijeni Tihomir Vilček (38 godina) nije bio ni s kim u svađi niti je imao dugova.

Otac Ivan na mjestu gdje je pronašao ubijenog sina

Događaj je potresao cijeli kraj, unio nemir u većinu mještana pokazujući kako danas, zapravo, nitko nije siguran. Naime, Tihomir Vilček je ubijen te večeri s nekoliko hitaca iz automatskog oružja odmah nakon kolinja u nevelikom dvorištu svojih roditelja. Ubojica ga je dočekao u zasjedi, sačekao da ostane sam, pogodio ga više puta i pobjegao u mrak. Iako su ostali ukućani mislili da netko baca petarde brzo su izašli van. Prvi je bio Tihomirov otac Ivan i ugledao oborenog sina svega nekoliko metara od ulaza u kuću.

'Jednom sam mu rukom pokušao zaustaviti krv iz prsa, ali samo me pogledao, kao da mi želi nešto reći, trepnuo dva puta i klonuo', prepričava događaj otac Ivan zauzevši položaj kao one večeri kad je, nakon kobnog događaja, u sinu posljednji put osjetio život.

'To što sam tada osjetio nije moguće opisati, ništa vas na to ne može pripremiti – kad je klonuo znao sam da mu nema spasa', dodao je i zastao kako bi pronašao snage za daljnji razgovor.

Na mjesto ubojstva policija je došla relativno brzo, za nekih dvadeset minuta, međutim roditelji pokojnika, brat mu Damir i supruga Zorica zamjeraju na tromosti u blokadi šireg područja oko kuće – kažu da je to učinjeno tek dva do tri sata kasnije. Netko im je iz policije još te kobne večeri navodno rekao da ubojica neće moći izdržati pritisak te da će se sam predati u roku od dva do tri dana.

'Smatrajte taj slučaj riješenim', rekli su im. Međutim, stvari se nisu odvijale tako.

Policija je koristila različite istražne metode, pa i pse koji su ubojici ušli u trag, ali samo u ograničenoj mjeri. Obavljeno je više od šest stotina razgovora, 43 pretrage, 70 je osoba ispitano na poligrafu, a 52 osobe su dovedene u vezu s ubojstvom, ali konkretnih dokaza nema. Mjesecima su danonoćno čuvali obitelj, a dom Vilčekovih u ovom mjestu i dalje posjećuju.

'Vjerujemo da je ubojica netko iz sela. Jer, kako bi znao kada je kolinje, gdje i kako treba prići, sačekati i gdje pobjeći? Kako je znao umaknuti i prikriti tragove?', pitaDamir Vilček, brat ubijenog Tihomira.

Zorica Vilček, supruga

Zbog činjenice da je ubojica i dalje nepoznat boje se da može nauditi njima ili djeci pokojnog Tihomira.

'Kad bi pravda bila zadovoljena, kad bi taj ubojica bio uhićen, ne bismo vratili sina, ali bismo imali bar malo više mira. Zato molim policiju da učini sve i ne odustane od potrage za njim', zavapio je otac Ivan.

'Istraživanja idu dalje – nismo stali i nećemo sve dok ne uhitimo odgovornog za ovaj zločin. Dajemo najbolje što možemo jer i nama je u interesu što prije okončati ovaj slučaj, međutim za sada nemamo prave rezultate. Stoga i dalje apeliram na sve pojedince koji imaju bilo kakve spoznaje o slučaju da se ne libe dojaviti – svaku ćemo takvu informaciju sigurno provjeriti', rekao je Josip Štajdohar, glasnogovornik Policijske uprave u Virovitici.