VJETAR OTEŽAVA GAŠENJE

I dalje gori kod Trilja i Bijelog vrha, BiH traži pomoć hrvatskih kanadera

18.07.2012 u 07:28

Bionic
Reading

Vatrogasci se i dalje bore s požarom na brdu Kamešnici kod Trilja. Gore trava i hrastova šuma, a gasiteljima pomažu i dva kanadera. I dalje je aktivan požar na području Otrića-Pribudića kod Bijelog vrha u Zadarskoj županiji. Vatra se proširila i na područje Plavno - Raštela u Šibensko-kninskoj županiji. DUZS je izvijestio da su ugašeni požari na području Nina, kod mjesta Vrsi, na području Dubravica, kod Skradina, zatim na području Topola, kod Laškovice, te na području Prevršac kod Hrvatske Kostajnice.

Požar kod Žrnovnice u Splitsko-dalmatinskoj županiji, koji je izbio u utorak tijekom poslijepodneva, lokaliziran u 22 sata. Opožareno je oko 0,7 ha šume i niskog raslinja, a u gašenju su sudjelovali lokalni vatrogasci uz pomoć dva kanadera. U tijeku je sanacija požarišta.

Oko 21 sat ugašen je i požar kod Drniša, u blizini mjesta Širitovci, u Šibensko-kninskoj županiji. Izgorjelo je oko 0,3 ha šume, trave i niskog raslinja, a u gašenju su sudjelovale lokalne vatrogasne snage uz pomoć zračnog traktora.

Požar na području Dubravica, kod Skradina, ugašen je u tijekom poslijepodneva. Opožareno je oko dva hektara mješovitog raslinja. U gašenju su sudjelovali vatrogasci iz Šibenika, Skradina, Dubravica, Brodarice-Krapanj i Zablaća te su bila angažirana i dva kanadera.

Požar na području Kistanja kod mjesta Krnjeuve ugašen je u utorak predvečer, a opožareno je oko 6 ha hrastove šume, trave i niskog raslinja. U gašenju su sudjelovali vatrogasci iz Kistanja i Ervenika koji su požar ugasili uz pomoć dvaju kanadera.

U Zadarskoj županiji požar na području Nina kod mjesta Vrsi lokaliziran je u 19 sati. Izgorjelo je 10 ha borove šume i smreke, a u gašenju su sudjelovale lokalne vatrogasne snage uz pomoć zračnog traktora i kanadera.

Požar u Istarskoj županiji kod mjesta Barbariga lokaliziran je tijekom poslijepodneva. Izgorjelo je oko 10 ha mješovitog raslinja, a u gašenju su sudjelovali vatrogasci s tog područja te dva kanadera.

Vlasti u Bosni i Hercegovini zatražile su u utorak navečer od Hrvatske slanje kanadera kako bi pomogli u gašenju požara koji ugrožava više naselja na području Tomislavgrada u jugozapadnom dijelu BiH.

Kako su izvijestili iz Šumarije Tomislavgrad, vatrena stihija potpomognuta snažnim vjetrom prijeti širem području Roškoga Polja. Radi se o teško pristupačnome terenu i velikoj opožarenoj površini. Vatrena linija je duga više od 20 kilometara. Požar pokušavaju obuzdati vatrogasci iz Tomislavgrada i okolnih mjesta kao i brojni mještani. U gašenje požara uključili su se i pripadnici Oružanih snaga BiH.

Lokalni mediji izvješćuju o dramatičnoj situaciji koja se stalno mijenja budući da puše snažan vjetar koji praktično onemogućava gašenje.

Predstavnici Tomislavgrada su preko Vijeća ministara BiH zatražili od hrvatske Vlade slanje kanadera.