NE PONOVILA SE DRAMA

HZŽ: Objavite poziv za financiranje pomoćnika u nastavi!

20.04.2015 u 12:39

Bionic
Reading

Zbog prošlogodišnjih problema u financiranju pomoćnika u nastavi, Hrvatska zajednica županija (HZŽ) pozvala je nadležne u Ministarstvu rada i Ministarstvu znanosti da što ranije objave javni poziv za financiranje pomoćnika u nastavi i povećaju iznos financiranja u skladu s iskazanim potrebama osnivača tijekom natječaja 2014. godine

'Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. usvojen je u prosincu 2014. godine, stoga su trebale biti završene i procedure koje prethode objavi javnog poziva kako bi se izbjeglo prošlogodišnje negativno iskustvo kašnjenja rezultata javnog poziva i angažiranja pomoćnika u nastavi, odnosno kako bi pomoćnici u nastavi bili angažirani na samom početku školske godine.

Taj prošlogodišnji javni poziv trebao se financirati iznosom od 30,8 milijuna kuna, što je nakon prigovora osnivača – županija, povećan na 44 milijuna kuna. Bitno je istaknuti da mi u lokalnoj zajednici jasno uočavamo da su stvarne potrebe dvostruko veće. Zato smo i reagirali. Želimo da svi učenici imaju jednake mogućnosti u pristupu obrazovanju', izjavio je predsjednik Hrvatske zajednice županija, Tomislav Tolušić.

Novi OP Učinkoviti ljudski potencijali vrlo je izdašan i vrijedi 1,85 milijardi eura, od kojih se 1,58 milijardi financira putem Europskog socijalnog fonda.

Opravdano je zaključiti da je uz ovaj program putem nadležnih ministarstava moguće financirati potrebe boljeg pristupa obrazovanju svim učenicima u nepovoljnom položaju u Hrvatskoj.

Uvažavanjem ovog prijedloga HZŽ-a od strane Vlade RH, pozitivno će se utjecati i na ostvarivanje drugih prioriteta iz OP-a koji se odnose na socijalno uključivanje i integraciju ranjivih skupina u Hrvatskoj, te spriječiti jedan od oblika diskriminacije na koji kao društvo trebamo biti posebno osjetljivi, poručili su u ponedjeljak iz HZŽ-a.