SKRIVANJE 334.000 LJUDI

HZZ objavio podatke, ali bez broja nezaposlenih

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 15.02.2011 19:03
  • Objavljeno 15.02.2011 u 17:08
nezaposlenost BURZA

nezaposlenost BURZA

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Danijel Soldo

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) danas nije objavio broj evidentiranih nezaposlenih osoba u proteklom mjesecu, kao što je to dosad radio, no na temelju podataka o kretanju nezaposlenosti i zapošljavanja može se izračunati da je krajem siječnja na Zavodu bilo evidentirano više od 334.000 nezaposlenih

Nakon što je nekoliko dana kasnio s objavom podataka o kretanju nezaposlenosti i zapošljavanju u siječnju 2011. godine, HZZ je danas ipak objavio podatke ali bez broja osoba koje su evidentirane na burzi rada. No, na temelju podatka o međugodišnjem rastu nezaposlenosti od 8 posto, može se izračunati da taj broj iznosi 334.327 osoba

To znači da je nezaposlenost u siječnju porasla za 14.482 osobe odnosno 4,5 posto u odnosu na prosinac, te za 24.765 osoba ili 8 posto u odnosu na siječanj prošle godine.

Umjesto uobičajenih podataka o broju evidentiranih osoba i postotnim promjenama ulazaka u nezaposlenost i izlazaka iz nezaposlenosti, kakve je objavljivao sve ove godine, HZZ je u svojem izvještaju o stanju na tržištu rada ovoga puta ponudio objašnjenja o načinu praćenja zaposlenosti i nezaposlenosti, usporedbama sa zemljama EU prema anketnoj nezaposlenosti, utjecaju sezonskih gospodarskih aktivnosti na nezaposlenost i odnosu gospodarskog rasta i kretanja nezaposlenosti.

Zašto je ta državna ustanova odstupila od dosad uobičajenog načina praćenja i predstavljanja podataka o registriranoj nezaposlenosti nije se moglo doznati, budući da se na telefonske pozive u posljednja dva dana nitko od mjerodavnih nije javljao.

U podacima koje su objavili ističe se da je u siječnju 2011. smanjen broj ulazaka u nezaposlenost iz rada za 16,4 posto u odnosu na siječanj prošle godine, dok su povećani ulasci iz redovitog školovanja za 20,7 posto, te iz neaktivnosti za 43,6 posto.

Strogo kontrolirana statistika

Obrada podataka u pravilu traje nekoliko dana i, dok nije bilo političkog stopiranja informacija, one su se puštale u javnost između petog i sedmog dana u mjesecu. Večernji list je objavio da je kalkuliranje objavom posebno bilo izraženo prošle godine: kada su podaci bili dobri, premijerka ih je sama 'lansirala' prije svih, a kada su bili loši, danima se odugovlačilo s njihovom objavom, primjerice, u isto vrijeme, u siječnju prošle godine. Tada je broj nezaposlenih prvi put preskočio 300 tisuća i iznosio je 309.000.

Ukupni izlasci iz nezaposlenosti povećani su za 19,1 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, što je u prvom redu rezultat znatno većeg zapošljavanja, koje je za čak za 56,1 posto veće nego u siječnju 2010.

Međugodišnji rast nezaposlenosti usporio se s 10,4 posto u studenom 2010. na 9,7 posto u prosincu 2010., te na 8 posto u siječnju 2011., a očekuje se daljnje usporavanje rasta nezaposlenosti, napominje HZZ.

U ukupnom broju nezaposlenih žene čine 53,6 posto, a muškarci 46,4 posto. Najveći broj nezaposlenih osoba je u dobi od 25 do 34 godine (25,4 posto), a najmanji u dobi iznad 55 godina (13,2 posto).

S obzirom na obrazovnu strukturu, velika većina su osobe srednjoškolske naobrazbe – 62,6 posto. Osobe niže razine obrazovanja čine 28,1 posto, a više i visoke obrazovne razine 9,3 posto od ukupnoga broja nezaposlenih.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi