MRSIĆ NAJAVIO REORGANIZACIJU

HZMO čeka smanjenje zaposlenih i pojačani nadzor

Mirando Mrsić - ministar rada i mirovinskog sustava

Mirando Mrsić - ministar rada i mirovinskog sustava

Izvor: Pixsell / Autor: Žarko Bašić/Pixsell

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava planira reorganizirati Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) i pojačati nadzor njegova rada, smanjiti broj zaposlenih kojih je danas oko 3000 te iz zavoda izuzeti portfelje dionica s kojima raspolaže i prebaciti ih u Ministarstvo financija, doznaje se od ministra rada i mirovinskog sustava Miranda Mrsića

To je ministarstvo zatražilo od nadležnih tijela istragu je li bilo nezakonitih radnji u mirovinskom zavodu, potaknuto medijskim napisima o nezakonitostima vezanim uz namještanje mirovina te upitnu investiciju u obnovi prizemlja zgrade središnje službe u Mihanovićevoj koja navodno stoji 4,4 milijuna kuna.

U Ministarstvu je danas održana i hitna sjednica Upravnog vijeća HZMO-a na kojoj je, prema Mrsićevim riječima, razmatrano poslovanje zavoda te zatraženo očitovanje upravnog vijeća oko sumnji na nezakonite radnje, koje je već ranije u svoje ime predao ravnatelj HZMO-a Mile Rukavina

Iako o obnovi zgrade, koja je zaštićeni spomenik kulture, u Ministarstvu još čekaju pismeno očitovanje nadležnog gradskog ureda, prema usmenim informacijama iz tog ureda za obnovu zgrade nije zatražena nikakva dozvola još od 2004. godine.

Inače, Ministarstvo je jučer započelo izradu novog koncepta ustroja HZMO-a, a pojačanom nadzoru te službe trebao bi pridonijeti i novi ustroj Ministarstva u kojemu je predviđena služba drugostupanjskog medicinskog vještačenja te ostvarivanje prava na osnovi invalidnosti u drugom stupnju. Temeljem toga bit će, najavljuju, izmijenjen i Statut HZMO-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi