BEZ BLISKOG KONTAKTA

HZJZ: Plenković ne treba u samoizolaciju niti se treba ponovno testirati

23.06.2020 u 20:09

Bionic
Reading

HZJZ je u utorak priopćio da premijer Plenković ne treba poduzimati nikakve dodatne mjere uključujući ponovna testiranja na koronavirus i samoizolaciju, jer je se zaraženim tenisačem Đokovićem boravio u Zadru u zatvorenom prostoru manje od 3 minute, fotografirao se i nije se rukovao.

"Pri epidemiološkoj klasifikaciji osoba koje su pod rizikom od obolijevanja od bolesti Covid-19 jer su bile u blizini osobe koja oboli ili boluje od ove bolesti ili u kontaktu s njom, treba imati u vidu činjenicu da se bolest prenosi bliskim kontaktom", stoji u priopćenju HZJZ-a u utorak u povodom novinarskih upita vezano uz boravak premijera Andreja Plenkovića u Zadru prilikom teniskog turnira Adria Toura, gdje je novo žarište koronavirusa.

Novo žarište počelo je u nedjelju nakon otkrića da je bugarski tenisač Grigor Dimitrov zaražen koronavirusom. Do sada je među testiranima u Zadru četvoro zaraženih - naš tenisač Borna Ćorić, treneri Novaka Đokovića i Grigora Dimitrova te 5-godišnja djevojčica, a danas je potvrdio da je zaražen i srpski tenisač Novak Đoković, koji je testiranje obavio u Beogradu.

Premijer Plenković u Zadru se s Đokovićem kratko pozdravio i fotografirao i nije bio u 'bliskom kontaktu'.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u priopćenju navodi definiciju 'bliskog kontakta', koji predstavlja visok rizik za zarazu s bolesti Covid-19. To podrazumijeva da je osoba sa zaraženom osobom bila u kontaktu licem u lice na udaljenosti manjoj od dva metra duže od 15 minuta kao i tjelesni kontakt poput zagrljaja, poljupca, rukovanja ili intimniji kontakt.

Nadalje, podrazumijeva osobu koja je s osobom zaraženom bolesti Covid-19 boravila u zatvorenom prostoru (npr. kućanstvo, razred, prostorija za sastanke, bolnička čekaonica itd.) duže od 15 minuta; nezaštićeni kontakt s tjelesnim izlučevinama zarazne osobe; skrb o oboljeloj zaraznoj osobi ili rukovanje biološkim materijalom zaraznog bolesnika bez korištenja zaštitne opreme te putovanje u istom prijevoznom sredstvu sa zaraženom osobom (ovisno o vrsti prijevoznog sredstva i udaljenosti).

"Svaka druga vrsta kontakta se smatra niskim rizikom za zarazu, te osobe koje ostvare takav kontakt ne podliježu epidemiološkim mjerama samoizolacije i testiranja", ističe HZJZ.

  • +5
Andrej Plenković na teniskom turniru u Zadru Izvor: Cropix / Autor: Jure Miskovic / CROPIX

Za konkretnu situaciju, navodi HZJZ, treba imati u vidu činjenicu da je premijer Andrej Plenković boravio u zatvorenom prostoru s tenisačem Novakom Đokovićem manje od tri minute, kratko se fotografirao i nije se rukovao s njim.

"Slijedom navedenog premijer ne treba poduzimati nikakve dodatne mjere uključujući ponovna testiranja i samoizolaciju", zaključuje HZJZ.

Premijer Plenković se nakon posjeta Zadru jučer po treći put testirao na koronavirus i nalaz je bio negativan.