RAZGRAĐIVANJE BANKE

Hypo International gasi posljednje žiroračune

14.08.2014 u 11:00

Bionic
Reading

Austrijska banka Hypo Alpe Adria International otkazala je sve preostale žiroračune svojih klijenata, koje je o tome obavijestila pisanim putem, javlja Al Jazeera Balkans. Spomenuto zatvaranje računa nema veze s Hypo Alpe-Adria-Bankom u Hrvatskoj, niti njenim klijentima, naglašavaju u Hypo-Alpe-Adria Bank Hrvatska

Klijenti su dobili dopis da će njihovi žiroračuni biti ukinuti, a ako ne podignu novac, morat će ga preuzeti na sudu, prenosi AJB

U objavi je navedeno osam žiroračuna.

Krajem srpnja, austrijski parlament usvojio je specijalni zakon u vezi rješavanja sudbine Hypo Alpe Adria Banka, koji predviđa razgrađivanje banke radi gašenja, prodaje mreže na Balkanu, kao i ukidanje poslova štednje i držanja novca u Hypo Alpe Adria Internationalu.

Gašenje računa

'U skladu s mjerama restrukturiranja, žiroračuni će biti ugašeni zaključno sa 20. odnosno 25. kolovoza', najavljeno je na internetskoj stranici banke.

U dopisu klijenti se pozivaju da najkasnije do 15., odnosno 20. kolovoza priopće alternativni račun, jer u suprotnom novac koji ne bude bio podignut bit će 'deponiran, o trošku vlasnika računa u sudu u Klagenfurtu'.

Austrijska vlada odlučila je osnovati poduzeće koje će preuzeti sve 'loše' strane banke kako bi rasteretila mrežu na Balkanu za prodaju i potom ugasila Hypo Bank, koji je država bila prinuđena preuzeti prije više godina kako bi spriječila krah bankarskog sektora.