MANJAK NOVACA

HTV ostaje bez nogometne 'Lige prvaka'?

26.01.2009 u 19:14

Bionic
Reading

Dok se marno napaja rukometom s izvora RTL-a, hrvatski gledateljski korpus mogao bi ostati bez nogometne »Lige prvaka« na HTV-u. Ovu mogućnost valja, doduše, još uvijek pisati uz upitnik na kraju rečenice, makar nakon sjednice Programskog vijeća HRT-a, održane prošli tjedan iza zatvorenih vrata, a s temom Poslovnog plana za 2009. godinu, prisavski hodnici bruje da je ovakav rasplet izvjestan

Nije, naime, tajna da Programsko vijeće već duže vrijeme uštede traži baš od sportske redakcije, s obzirom na to da na sportski program otpada više od 91 milijun prisavskog proračuna, daleko više nego li na bilo koji drugi program. No, čelnici sportskog programa uporno upozoravaju da su prava za pojedina elitna sportska natjecanja sve skuplja te da sportski program od uloženog štogod i vrati, piše Novi list

Prijepor je došao do toga da se na sjednici raspravljalo i je li HTV-u pametnije kupiti 'Ligu prvaka', vjerujući da nikakve šanse nema da se tamo ijedan klub iz HNL-a plasira, ili je pametnije kupiti prava na 'Ligu UEFA', vjerujući da bi naši klubovi možda tu mogli otići daleko. Uštede se, naime, traže od sportske redakcije upravo na utakmicama 'Lige prvaka', a programsko i poslovno vodstvo obvezalo se pokušati ugovoriti samo neke utakmice, a ne cijele pakete. Uspije li naum, sportski program uštedio bi između osam i deset milijuna kuna koji bi bili preraspodijeljeni drugim programima.

No brine podatak da HTV već u veljači ulazi u pregovore za novu sezonu 'Lige prvaka'. Pregovarači tvrde, naravno neslužbeno, kako ne znaju s kojih pozicija ulaze u pregovore, niti koliki im je budžet, pa nije nemoguće da dočekamo HTV 3, a da se na njemu nema što prikazivati.

Druga strana, naravno neslužbeno, poručuje kako sredstva postoje, ali se ne može tolerirati da se u startu za kupovinu nečeg traže triput više novca nego li do sada, da bi se nakon kritike traženo bez problema drastično smanjilo. Službenih očitovanja međutim nema, sve pod izlikom da je sjednica bila zatvorena za javnost. Čeka se sljedeći tjedan i nova, za javnost opet otvorena, sjednica Vijeća.

Na njoj bi trebao biti blagoslovljen poslovni plan HRT-a za 2009. godinu, pa možda bude i jasnije hoće li HTV opet u bitku za 'Ligu prvaka'.