SKANDAL U VOJVODINI

Htio pohađati nastavu na hrvatskom, nazvali ga ustašom, uplašio se i odustao

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 13.09.2018 14:26
  • Objavljeno 13.09.2018 u 14:26
Darko Sarić Lukendić, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnoga vijeća

Darko Sarić Lukendić, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnoga vijeća

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Nastave na hrvatskom jeziku u mjestu Bereg, na sjeveru Bačke, neće biti zbog odustajanja većine roditelja prvašića, prenio je u četvrtak tjednik 'Hrvatska riječ', što u vodstvu hrvatske manjine tumače kao posljedicu pritisaka na njih

Za uspostavu cjelovite nastave na hrvatskom jeziku u mjesnoj školi na posljednjem, trećem anketiranju, izjasnilo se troje roditelja, a za otvorenje odjela potrebno je najmanje petero djece.

'To je epilog priče koja je počela krajem prošle školske godine kada se većina roditelja, odnosno njih sedmero od ukupno osam, izjasnilo kako želi da im djeca prate nastavu na hrvatskom. Međutim, svoj stav roditelji su, kako se može čuti, pod pritiscima promijenili tijekom ljeta', navodi tjednik na hrvatskom jeziku.

Svih osmero prvašića nastavu će stoga, u selu u kojemu su šokački Hrvati najbrojniji, slušati na srpskom jeziku.

Na roditeljskom sastanku na početku školske godine jedan je roditelj, koji je želio da mu dijete prati nastavu na materinskom hrvatskom, svjedočio da su mu zamjerali i nazivali ga ustašom.

Onima koji ustrajavaju na hrvatskoj nastavi ponuđena je mogućnost pohađanja škole u dvadesetak kilometara udaljenom mjestu Monoštor, ali roditelji to nisu prihvatili.

I to je, prema stavu državnih dužnosnika – prenosi 'Hrvatske riječ', kraj pokušaja da se ove školske godine u bereškoj školi organizira nastava na hrvatskom jeziku.

'Htio bih zahvaliti roditeljima koji su čvrsto ostali pri svojem prvobitnom uvjerenju da žele da im djeca pohađaju nastavu na hrvatskom jeziku. Vjerujem da će Ministarstvo obrazovanja prepoznati nepovoljne okolnosti koje su pratile pokušaj pokretanja nastave na hrvatskom jeziku i da će, imajući u vidu to, naći načina i smoći snage napraviti iznimku i formirati odjel na hrvatskom jeziku i za ovaj broj učenika', izjavio je u ovome povodu predsjednik Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnoga vijeća (HNV) Darko Sarić Lukendić.

  • +15
  • +12

Premijer Plenković sastao se s predstavnicima hrvatske manjine u Republici Srbiji

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Nastava će biti organizirana na srpskom, uz izborni predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Za naredne generacije ostaje nam da radimo na što boljoj informiranosti roditelja i da zajedno s HNV-om i drugim nacionalnim vijećima radimo na popularizaciji i zaštiti prava nacionalnih manjina, pa i kroz obrazovni sustav. U narednom razdoblju, trudit ćemo se, u suradnji s lokalnim samoupravama da omogućimo svakom djetetu da pohađa nastavu na jeziku koji odabere', naveo je među ostalim državni tajnik u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i supredsjedatelj Mješovitoga međudržavnog odbora Srbija – Hrvatska Ivan Bošnjak, prenio je hrvatski tjednik.

Bio je ovo prvi pokušaj da se uvede redovita nastava na hrvatskom jeziku u selu Bereg.

Hrvatski odjeli, u osnovnim školama, prethodnih godina formirani su u mjestu Monoštor i Subotici, kao i u trima srednjim školama, također u Subotici.

Redovitu nastavu na hrvatskom ukupno prati nešto više od 400 učenika, a toliki je i broj djece u manjim mjestima Vojvodine koja jednom tjedno izučavaju 'Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!