UZ STROGE UVJETE

HT će četiri godine upravljati Optima telekomom

07.04.2014 u 15:53

Bionic
Reading

Agencija za tržišno natjecanje (AZTN) uvjetno je odobrila koncentraciju Hrvatskog telekoma (HT) i Optima telekoma (OT) na precizno određen rok od četiri godine u kojem će OT-om upravljati HT, kao i uz brojne druge uvjete

'Odluka je donesena vodeći računa o svim konkretnim činjeničnim, pravnim i gospodarskim okolnostima, a nakon provedene pravne i ekonomske analize mjerodavnog tržišta. Pri ocjeni koncentracije, Agencija je prihvatila 'obranu primjenom kriterija opadajućeg poslovanja Optime' jer je utvrdila da bi u slučaju izlaska Optime s tržišta struktura natjecanja na mjerodavnom tržištu bila narušena barem do jednake razine kao i kad do koncentracije ne bi došlo', rekao je predsjednik Vijeća AZTN-a Mladen Cerovac, predstavljajući i uvjete i ograničenja pod kojima se odobrava ova koncentracija.

Drugim riječima, pretpostavka je da bi većina Optiminih korisnika ionako završila u rukama HT-a u slučaju njenog izlaska s tržišta.

No unatoč prihvaćanju toga kriterija, riječ je o koncentraciji koja se može dopustiti samo uz ispunjavanje vrlo strogih i obuhvatnih mjera i uvjeta za otklanjanje mogućih negativnih učinaka koncentracije na tržišno natjecanje na tržištu pružanja elektroničkih komunikacijskih usluga u nepokretnim mrežama u RH.


Prije svega, trajanje koncentracije HT-a i Optime ograničava se na razdoblje od četiri godine počevši od HT-ovog stjecanja kontrole nad Optimom odnosno od trenutka kada su sve odluke glavne skupštine Optime predviđene predstečajnom nagodbom valjano donesene i upisane u sudski registar. Istekom četverogodišnjeg roka koncentracija automatski prestaje, bez mogućnosti produljenja. Prethodno je HT predlagao da taj rok bude pet godina uz mogućnost produljenja za još pet godina, što je AZTN odbio.

Nadalje, s danom isteka treće godine trajanja koncentracije HT mora započeti s postupkom prodaje svih svojih dionica Optime, pri čemu će imati pravo prodaje i dionica Optime koje drži Zagrebačka banka (tzv. pravo povlačenja u prodaju).

Ukoliko se dionice ne uspiju prodati do isteka četverogodišnjeg trajanja koncentracije, automatski prestaje bilo kakva mogućnost kontrole HT-a nad Optimom.

Također, HT se obvezuje da će za vrijeme koncentracije, a s obzirom na ranije trendove poslovanja Optime, osigurati takvo upravljanje Optimom koje na kraju razdoblja trajanja koncentracije neće dovesti do toga da Optimina imovina bude podkapitalizirana u odnosu na stanje na početku razdoblja koncentracije.

Uz navedene mjere, HT se obvezao na niz mjera kojima se osigurava samostalnost poslovanja Optime

U Hrvatskom Telekomu izražavaju zadovoljstvo današnjim rješenjem AZTN-a, no ističu da postupak preuzimanja upravljanja i kontrole nad OT-om od strane T-HT-a još nije završen. 'U tom postupku još predstoji sklapanje i potvrđivanje predstečajne nagodbe pred nadležnim Trgovačkim sudom u Zagrebu. Također, glavna skupština OT-a treba donijeti odluku o izdavanju novih dionica i druge odluke u skladu s uvjetima predstečajne nagodbe', pojašnjavaju iz HT-a.