PROSVJEDI I USTAVNE TUŽBE

HSU pozvao umirovljenike na ulice

07.09.2009 u 13:04

Bionic
Reading

Hrvatska stranka umirovljenika pozvala je sve umirovljenike koji su pogođeni kriznim porezom da podnesu ustavnu tužbu, iziđu na ulice i podrže prosvjede sindikata koji sa svojim aktivnostima kreću devetog rujna. Usto, najavljuju iz stranke koja je donedavno bila u vladajućoj koaliciji, kako će tijekom jesenskog zasjedanja Sabora u proceduru uputiti tri varijante mirovine saborskih zastupnika

'Krizni porez je incident u poreznom sustavu, jer jedan od stupova ove države su neoporezive porezne osnovice. Mi smo bili za porez solidarnosti i to smo, kada je krizni porez donesen, jasno rekli. Stoga pozivamo sve umirovljenike koji su njime pogođeni, kao i nepoštenim zdravstvenim doprinosom, da podnesu tužbu Ustavnom sudu.

Premijerka Severina

Govoreći o predstojećim prosvjedima, Hrelja je istaknuo kako ulica nećeodlučiti o vlasti te kako je ključ za smjenu vlasti u rukama HSS- a iHSLS-a uz dodatak 'kako se od HSU-a ne može očekivati revolucija'.Hrelja je podsjetio i da je zbog kriznog poreza i loše ekonomskepolitike tražio ostavku ministra financija Ivana Šukera. 'Premijerka danas može biti i Severina i ne mora sve znati, ali ministar financija morao je znati što nas čeka', kazao je Hrelja. 

Obrazac za nju moći će se za koji dan naći na našim stranicama. Nikakav rok za njezino podnošenje ne postoji, a prema riječima predsjednice suda, ako zakon padne, povrat novca moći će ostvariti samo oni koji su podnijeli tužbu', kazao je predsjednik HSU-a Silvano Hrelja.

Uz podizanje tužbi, prvi čovjek umirovljenika pozvao je ljude treće dobi da podrže sindikalne aktivnosti, iziđu na ulice i na taj način izraze nezadovoljstvo odlukama koje donosi vladajuća garnitura.

'Hrvatska treba razvijati kulturu prosvjeda. Pozivamo umirovljenike da podrže prosvjede sindikata, jer ovo nije harač na sirotinju, nego na sve. Krizni porez je silovanje zakona', naglasio je Hrelja i dodao kako će se on osobno kao građanin pridružiti prosvjedima u Puli 12. rujna.

Jedini saborski zastupnik HSU-a najavio je da će u saborsku proceduru tijekom jeseni uputiti tri prijedloga za izmjenu mirovina saborskih zastupnika.

'Prijedlozi su još u izradi. Prvi model trebao bi biti slovenski - u kojem svatko ima mirovinu sukladno doprinosima koje je uplaćivao tijekom radnog vijeka. Drugi prijedlog je fiksna mirovina i odnosila bi se samo na godine provedene u Saboru, a po trećem modelu zastupnici bi dobivali za svaki mandat tisuću kuna više, ali najviše za tri mandata.

Uvjereni smo da su sva tri modela bolja od današnjeg, a razvoja demokracije nema sve dok ljudi u velikim strankama čekaju u redu za saborske mirovine', zaključio je Hrelja.