KOŠARICA HDZ-U

HSU definitivno izašao iz koalicije

24.07.2009 u 18:41

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) Silvano Hrelja izvijestio je da s današnjim danom ta stranka raskida koalicijski sporazum s HDZ-om, te izlazi iz vladajuće koalicije

U priopćenju iz HSU-a stoji da je to danas odlučio Središnji odbor stranke, a odluka je postala pravovaljana u trenutku kada je Vlada u poslijepodnevnim satima Saboru uputila zakonske prijedloge o oporezivanju hrvatskih umirovljenika i radnika, koje HSU ne želi podržati.

'Posljednjih smo dana bili izvrgnuti brojnim pokušajima obmane i prijevare, a Vlada je u svom 'glavinjanju' pokušala teret neodgovornih i nestručnih odluka prebaciti na leđa HSU-a i drugih socijalnih partnera, svjesno ih pogrešno informirajući o stvarnim namjerama', poručuju iz HSU-a.

Navode i da je HSU iz solidarnih razloga bio spreman pristati na simboličan namet hrvatskim umirovljenicima, ali da nema mandat niti želi sudjelovati u 'deranju kože' s leđa socijalno najugroženijih skupina.

Iz HSU-a podsjećaju kako su Vladi još jučer uputili jasnu poruku da neće pristati ni na koji veći porez od dogovorenoga, odnosno da pristaju da država oporezuje isključivu razliku na iznose veće od tri tisuće kuna i to po stopi od najviše tri posto.

'S obzirom na to da Vlada u tome, očito, nije pronašla računicu da pokrpa rupu u proračunu te je naknadno ustvrdila da se s tri posto trebaju oporezivati cjelokupni prihodi svih onih kojima plaća ili mirovina prelazi tri tisuće kuna, pregovore smo smatrali završenim. Naime, takav bi prijedlog značio gotovo četiri puta veći teret za radnike i umirovljenike', navode iz HSU-a.

Također dodaju da ne smatraju prihvatljivim ni posljednji prijedlog Vlade, s obzirom na to da je bitno nepovoljniji od onoga koji su već bili dogovorili. 'S obzirom na kašnjenje Vlade u reakciji najmanje devet mjeseci i s obzirom na to da je ministar financija Ivan Šuker danima obmanjivao, ne samo medije i koalicijske partnere, nego i cijelu hrvatsku javnost, HSU je danas donio jednoglasnu odluku o napuštanju koalicije braneći svoj obraz i nastavljajući s borbom za prava hrvatskih umirovljenika', stoji u priopćenju u kojem se navodi da Središnji odbor HSU-a traži i ostavku ministra financija.