'NISMO ČUVARI HDZ-A'

HSS-ov predizborni fijasko: Zar je to program?

  • Autor: Vedran Brkulj
  • Zadnja izmjena 12.10.2011 14:59
  • Objavljeno 12.10.2011 u 13:10
Damir Bajs, Josip Friščić i Stanko Grčić

Damir Bajs, Josip Friščić i Stanko Grčić

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Korištenje prirodnih resursa, ravnomjeran regionalni razvoj, razvoj turizma kao grane koja ima najveću perspektivu, čuvanje obitelji i sve ono što čini vrijednosti te ćelije društva i zaštita okoliša pet je temeljnih točaka na kojima Hrvatska seljačka stranka (HSS) planira osvojiti što veći broj glasova na izborima

Iako je HSS-ova konferencija za novinare bila najavljena kao predstavljanje izbornog programa, ona se u konačnici svela na podmirivanje računa za učinjeno u protekle četiri godine participacije u vlasti i taksativno nabrajanje pet točaka koje su okosnica njihova programa.

'HSS se u ove četiri godine pokušalo prikazati kao HDZ-ova čuvara na vlasti. Mi to nismo bili. Kada su bili prosvjedi diljem Hrvatske, mogli smo utjecati na smjenu vlasti, ali nismo, jer smo iz razgovora s europskim čelnicima i europskim diplomatima dobivali jasne signale da nećemo završiti pregovore ako to napravimo.

Time bi stali svi procesi u Hrvatskoj, ne bismo ušli u europski proračun i imali bismo novu priliku tek 2018. godine', kazao je predsjednik HSS-a Josip Friščić.

Upitan vidi li se i u budućoj vlasti i koliko mandata očekuje na izborima, Friščić je odgovorio da 'kadrovsko za njih nikad nije bilo ispred programskog' te da oni ništa neće raditi po cijenu funkcija.

'Nudimo program i za njega tražimo podršku. Što se mandata tiče, vjerujem da ćemo dobiti najmanje koliko imamo sada, ali očekujemo i više', istaknuo je prvi čovjek HSS-a.

Zaboravljena poljoprivreda

U pet temeljnih smjernica HSS-ovaprograma nigdje nema poljoprivrede pa je novinare zanimalo jesu liseljaci odustali od onoga za što su se godinama zalagali. 'Nismoodustali - preporod hrvatskog sela bio je i ostao dio strategije HSS-a.Godinama se ulagalo u kombinate, što se pokazalo promašenim poputbrodogradnje. Stoga smo stavili naglasak na obiteljska gospodarstva iproizvodnju hrane. Obiteljskih gospodarstava danas je 190 tisuća',ustvrdio je Friščić. 

U HSS-u su ustvrdili da će se usprotiviti svakom tko pokuša prodati obiteljsku srebreninu poput voda, šuma ili HEP-a.

Uspjesima HSS-a pohvalio se i ministar turizma Damir Bajs, naglasivši da je u njegovu resoru u reklamu i promidžbu uloženo milijardu kuna, a da je zarada bila 28 milijardi.

'Broj zaposlenih u turizmu narastao je za 14 posto, a uspjeli smo dovesti i milijun gostiju više', hvalio se Bajs.

Predsjedniku kluba zastupnika 'seljaka' u Saboru, Stanku Grčiću, pripala je čast da prezentira brojke iz njihova rada na Markovu trgu.

'Do ove sjednice govorili smo 417 puta, ukupni nastupi idu i preko sedamsto puta, imali smo 34 amandmana, a na našu inicijativu išlo je šest zakonskih prijedloga', zaključio je Grčić.

U HSS-u su s ponosom istaknuli da, unatoč brojnim špekulacijama, u sektorima u kojima su participirali njihovi ljudi nije bilo kriminala niti je itko upleten u bilo kakvu aferu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!