BAJS U VIROVITICI

'HSS je treća stranka u Hrvatskoj i raste'

31.08.2011 u 20:42

Bionic
Reading

'Hrvatska seljačka stranka ovoga je trenutka po svim relevantnim anketama i osvojenih šest posto glasova treća politička opcija u Hrvatskoj, a važno je još istaknuti i da reputacija HSS-a ima uzlaznu putanju', rekao je Damir Bajs, potpredsjednik HSS-a na danas održanoj tiskovnoj konferenciji u Virovitici

Time je želio naglasiti da je iz dana u dan, što se više približava vrijeme izbora, simpatizera hrvatskih seljaka sve više, te će, po svemu sudeći, prijeći izborni prag. To bi u konačnici podrazumijevalo najmanje šest saborskih mandata.

Međutim, pozitivnim očekivanjima unatoč, javnost je u proteklom razdoblju, u vrijeme kada je i HSS sudjelovao u kreiranju hrvatske svakodnevice, prečesto bila očevidac brojnih seljačkih prosvjeda na hrvatskim prometnicama – svojevrsnim pokazateljem neuspjeha hrvatske politike, pa time i HSS-a, na terenu.

'Uvjeren sam da je Hrvatska seljačka stranka uvijek bila uz seljaka, zainteresirana za poljoprivredu. Jasno je da ne očekujemo da će svi seljaci biti uz HSS, međutim, jedina smo stranka koja u svom programu jasno vidi poljoprivredu.

Seljaci su organizirani u udruge, a svoje bi nezadovoljstvo trebali iskazivati kroz Hrvatsku poljoprivrednu komoru, što je i bio jedan od projekata HSS-a. Može biti stotinu udruga, ali mora postojati samo jedno mjesto s kojega dolazi koordinirani interes seljaka', komentirao je Bajs apelirajući na bolju suradnju seljaka s Hrvatskom poljoprivrednom komorom.

Tvrdnju o brizi za seljaka potkrijepio je podatkom da je ministarstvo poljoprivrede nekada u proračunu imalo 2,5, a danas ima 4,5 milijarde kuna. Da nije bilo HSS-a, rekao je, to se vjerojatno ne bi dogodilo. U svom daljnjem djelovanju zahtijevat će da prirodna bogatstva Hrvatske ostanu u društvenom vlasništvu, a to znači da Hrvatske šume i Hrvatske vode neće moći biti privatizirane, dok će u izbornoj kampanji naglašavati potrebu regionalnog razvoja, decentralizacije, razvoja poljoprivrede i turizma.