'SRBI NISU POČELI RAT U VUKOVARU'

HSP zatražio Stanimirovićev odlazak iz politike

08.11.2010 u 10:10

Bionic
Reading

Vukovarski HSP zatražio je od Vojislava Stanimirovića, dan nakon objave njegovog intervjua u beogradskoj Politici u kojem je izjavio da 'ne stoji da su Srbi počeli rat u Vukovaru', da podnese ostavku na mjesto predsjednika SDSS-a te pozvao Državno odvjetništvo da 'konačno osvijetli' njegovu ulogu u Domovinskom ratu

HSP-ovci su Stanimirovićeve odgovore u intervjuu ocijenili kao 'govor mržnje' te istaknuli da 'nije moguće ne primijetiti određeni ton trijumfalizma, potpuno neopravdanoga, ohrabrenog Tadićevim neslužbenim posjetom Vukovaru'.

'Tadićev posjet Vukovaru, koji je ohrabrio Stanimirovića 'da opstane', narušio je odnose Hrvata i Srba koji su danas na najnižoj razini od 1997. godine', upozoreno je u priopćenju koje potpisuje Petar Macut, dopredsjednik vukovarskog HSP-a.

Reagirala je i druga desničarska stranka – HSP dr. Ante Starčević - koja poručuje da Stanimirović svojim izjavama 'očito ne želi prihvatiti činjenično stanje da su srpske paravojne postrojbe i tzv. JNA  sravnili Vukovar sa zemljom te da su isključivo oni krivci za početak rata na području Hrvatske i Vukovara'.

'Takvim izjavama Stanimirović samo produbljuje netrpeljivost između hrvatskog naroda i srpske nacionalne manjine u Vukovaru. Nakon tih izjava, više nismo iznenađeni zašto do danas čelni ljudi vukovarskog SDSS-a nisu sudjelovali u Koloni sjećanja na žrtvu Vukovara, niti su izrazili ispriku za sve zločine što su srpske paravojne postrojbe učinile tijekom 1991. na području Vukovara', poručuje Marijan Pavliček, predsjednik vukovarske podružnice HSP-a dr. Ante Starčević.