UHIĆENJE VUKOVARSKOG BRANITELJA

HSP traži ostavku Bošnjakovića i Bajića

Anto Đapić

Anto Đapić

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković i glavni državni odvjetnik Maden Bajić trebali bi dati ostavke, poručio je to Anto Đapić, počasni predsjednik HSP-a. Uhićenje vukovarskog branitelja Tihomira Purde u BiH zbog navodnih ratnih zločina Đapić drži rezultatom katastrofalnog vođenja vanjske politike u posljednjih deset godina te poziva na donošenje zakona o oprostu koji bi se primjenjivao i na hrvatske branitelje

Nakon što je Purda, koji je u obrani Vukovara sudjelovao s nepunih 18 godina te je proveo devet mjeseci u srpskim logorima, uhićen prošlog tjedna u BiH, pojavile su se priče o tri popisa srbijanskog tužiteljstva protiv vukovarskih branitelja. Đapić kaže da popis objavljen na internetskoj stranici pollitika.com nema veze s HSP-om. 'Popis koji mi posjedujemo je sličan, no na njemu je 400 osoba. Mi ga nećemo objavljivati, no stupili smo u kontakt s većinom ljudi da ih upozorimo da ne izlaze iz Hrvatske', pojasnio je Đapić.


'Bošnjaković se ne snalazi i nekompetentan je'

Zbog pravne zavrzlame te nepotpunih i kontradiktornih informacija vezanih uz popise te Interpolovu tjeralicu, Đapić smatra da bi ministar Bošnjaković trebao dati ostavku. Naime, prema riječima glasnogovornika MUP-a Krunoslava Borovca, Purdino je ime na Interpolovoj tjeralici bilo od 2007. godine. Pravosudna tijela u Hrvatskoj nisu reagirala na to, a da je na tjeralici, nije znao ni sam Purda. Odgovornim Đapić smatra i Mladena Bajića.

Oprost za branitelje?

Đapić vjeruje da je potrebno mijenjati pravnu regulativu u Hrvatskoj da bi se zaštitilo branitelje. Iako smatra apsurdnom primjenu Zakona o općem oprostu, koji je donesen zbog agresora, i na branitelje, vjeruje da je to jedino rješenje. Pritom bi se, pojašnjava Đapić, to odnosilo samo na ratna djelovanja, a ne nad zločine nad civilima.

Što je to dogovoreno u Vukovaru?

Počasni predsjednik HSP-a smatra da se nakon uhićenja hrvatskih generala te srozavanja vrijednosti Domovinskog rata sprema udarac na obranu Vukovara. Pojašnjava da je bitka za Vukovar bila jedina bitka Domovinskog rata koja je ostala nedirnuta.

Vjeruje da je sve to rezultat katastrofalne vanjske politike vođene posljednjih deset godina, posebice od 2003, otkada je HDZ na vlasti. Đapić tvrdi da je tijekom posjeta srbijanskog predsjednika Borisa Tadića Vukovaru dogovoren takav scenarij. 'O čemu su u Vukovaru razgovarali Tadić, Kosor i Stanimirović s predstavnicima srpskih udruga u Hrvatskoj?', pita se pravaš.

Tvrdi da je upravo novo razdoblje u političkim odnosima Hrvatske i Srbije rezultiralo uhićenjem Purde jer, pojašnjava Đapić, popisi hrvatskih branitelja u Srbiji postoje godinama, a sada su se promijenile političke okolnosti. 'Ovo je blizu nacionalne izdaje', zaključio je Đapić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi